Пайчета със задушено в бира говеждо
Рецепта от: По Линг Йоу
В тези великолепни пайчета има толкова много вкус - от бавно задушеното говеждо месо със зеленчуци и бира до хрупкавото маслено тесто със сирене. Можете да направите голям пай вместо 10 малки пайчета.
Продукти
- 1.5 кг говежди пържоли
- зехтин
- 400 мл вода
- 3 глави лук
- 2 моркова
- 1 стъбло селъри
- букет гарни – 2 дафинови листа, 2 стръка розмарин, 10 стръка мащерка, 4 стръка магданоз
- 750 мл тъмна бира
- 2 с.л. сос Уорчестър
- 2 с.л. лют сос
- 2-3 с.л. червен винен оцет
- 150 г безсолно масло
- 40 г брашно
- сол и черен пипер
- За тестото:
- 800 г брашно
- 340 г сирене Чедър или кашкавал
- 100 г безсолно масло
- 80 г растителен маргарин
- 250 мл вода
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете месото на големи парчета. Поръсете ги със сол, черен пипер и малко зехтин. Втрийте всичко добре в месото.
- 2. Загрейте на силен огън дълбок тиган или тенджера. Сипете 1-2 с.л. зехтин и запечатайте месото в него, до тъмнокафяв цвят. Прехвърлете месото в тенджера под налягане и залейте с 400 мл вода и 750 мл бира. Варете под силно налягане 25 минути. Оставете настрана съда от пърженето на месото с мазнината вътре.
- 3. Извадете месото върху дъска и с помощта на 2 вилици го накъсайте на конци. Запазете водата от варенето.
- 4. В съда от пърженето на месото добавете 80 г масло и 2-3 с.л. зехтин. Щом маслото се разтопи, добавете нарязаните на много ситно лук, моркови и селъри, както и букета гарни. Добавете сол и гответе докато зеленчуците омекнат, като разбърквате почти непрекъснато. След това добавете накъсаното месо, течността от варенето, бирата, двата вида сос и оцета. Разбъркайте.
- 5. Разбийте 50 г масло с брашното на гладка паста и я добавете в тенджерата. Разбъркайте докато сместа се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете пълнежа за пайчетата да изстине.
- 6. За тестото сипете в кухненски робот брашното, маслото и маргарина, на парченца и настърганото сирене. Пулсирайте и в движение добавете водата. Пулсирайте докато продуктите се съединят. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете. Сплескайте тестото на диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 20 минути.
- 7. Разточете тестото върху набрашнен плот, с дебелина 4 мм. Може да направите 1 голям пай или 10 малки пайчета. За малки пайчета изрежете с ринг 10 кръгчета от тестото за основите, с 1-2 см по-големи от диаметъра на формичките, които използвате. Омесете останалото тесто и го разточете отново. Изрежете 10 бр. кръгчета с диаметъра на формичките.
- 8. Поставете кръгчетата за основите във всяка, предварително намаслена формичка за пай и притиснете по дъното и стените, като оставите свободния край тесто свободен. Разпределете пълнежа между формичките. Поставете всяко кръгче тесто за капак върху всяко пайче, изрежете излишното тесто. Оформете ръб на пая като завиете свободния край тесто навътре. Намажете с разбито яйце. Продупчете дупка по средата на всяко пайче с шишче. Печете пайчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 45 минути, до тъмно златист цвят.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Корона с шунка и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Солени мъфини
Рецепти Лука Чиано
Киш с прошуто, аспержи и рикота
Рецепти Марк Мориарти
Киш "Лорен"
Рецепти Рудолф ван Веен
Рибни кексчета
Рецепти Мери Бери
Скромен пай със зеленчуци и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Гюзлеме с картофи и спанак
Рецепти Уорън Мендес
Руло с наденица
Рецепти Стоян и Лора
Топли палачинки с плънка от гъби
Рецепти Марк Мориарти
Бутерки със сушени домати, маслини и каперси