Рибни кексчета
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Тези солени кексчета във формата на рибки наистина са като картини! Може да приготвите бутер тестото сами, което ще ви отнеме доста време, но може да използвате и готово тесто.
Продукти
- За бутер тестото:
- 250 г студено масло
- 250 г брашно
- 4 г сол
- 125 мл студена вода
- 1 жълтък
- малко течна сметана
- За муса:
- 400 г крем-сирене
- 100 г пушена сьомга
- ½ ч.л. сос Табаско
- Допълнително:
- 1 консерва сардини
- 100 г чери домати
- ½ връзка див кервиз
- ½ връзка див лук
Начин на приготвяне:
- 1. За бутер тестото нарежете маслото на кубчета. В голяма купа или в купата на кухненски робот смесете брашното с маслото, солта и водата. Оформете топка тесто, като се стараете кубчетата масло да се запазят. Притиснете тестото и оформете на плосък квадрат. Поставете в хладилник за 30 минути.
- 2. Поръсете малко брашно върху плота и разточете охладеното тесто на правоъгълник с размери 40 х 15 см. Прегънете тестото на три части. Завъртете пакета тесто на четвърт оборот и разточете отново на правоъгълник, прегънете още веднъж на три части. Оставете тестото да престои в хладилник за още 30 минути. Повторете целия този процес, включително почивката в хладилника, още два пъти.
- 3. Разточете студеното тесто върху набрашнен плот и изрежете рибки с предварително изрязан от картон шаблон. Подредете рибките в тава, постлана с хартия за печене. За да направите око на всяка рибка, продупчете с молив, а за да оформите люспите, използвайте малка пластмасова лъжичка. Намажете рибките с разбито яйце с малко сметана. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути.
- 4. За муса сложете парченцата пушена сьомга, крем-исеренето и соса Табаско в блендер или кухненски робот и пасирайте до гладкост. Пресипете в пош с назъбен накрайник.
- 5. Разрежете по хоризонтал изстиналите рибки от бутер тесто и шприцовайте обилно мус с пушена сьомга върху долната им част. Върху него подредете няколко парченца сардина и резени чери доматчета. Поръсете със ситно нарязани див керевиз и див лук. Захлупете с горната част на рибките.
- Съвет: Може да използвате готово бутер тесто, но преди да изрежете рибките по шаблоните, поставете два листа студено бутер тесто един върху друг.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Корона с шунка и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Солени мъфини
Рецепти Марк Мориарти
Киш "Лорен"
Рецепти Стоян и Лора
Гюзлеме с картофи и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Топли палачинки с плънка от гъби
Рецепти Марк Мориарти
Бутерки със сушени домати, маслини и каперси
Рецепти Лука Чиано
Тарт с карамелизиран лук, домати и аншоа
Рецепти Мери Бери
Киш с праз
Рецепти Рудолф ван Веен
Киш "Лорен"
Рецепти Донал Скиан
Празничен венец с шунка и сирене