Тези солени кексчета във формата на рибки наистина са като картини! Може да приготвите бутер тестото сами, което ще ви отнеме доста време, но може да използвате и готово тесто.

Продукти

  • За бутер тестото:
  • 250 г студено масло
  • 250 г брашно
  • 4 г сол
  • 125 мл студена вода
  • 1 жълтък
  • малко течна сметана
  • За муса:
  • 400 г крем-сирене
  • 100 г пушена сьомга
  • ½ ч.л. сос Табаско
  • Допълнително:
  • 1 консерва сардини
  • 100 г чери домати
  • ½ връзка див кервиз
  • ½ връзка див лук

Начин на приготвяне:

  • 1. За бутер тестото нарежете маслото на кубчета. В голяма купа или в купата на кухненски робот смесете брашното с маслото, солта и водата. Оформете топка тесто, като се стараете кубчетата масло да се запазят. Притиснете тестото и оформете на плосък квадрат. Поставете в хладилник за 30 минути.
  • 2. Поръсете малко брашно върху плота и разточете охладеното тесто на правоъгълник с размери 40 х 15 см. Прегънете тестото на три части. Завъртете пакета тесто на четвърт оборот и разточете отново на правоъгълник, прегънете още веднъж на три части. Оставете тестото да престои в хладилник за още 30 минути. Повторете целия този процес, включително почивката в хладилника, още два пъти.
  • 3. Разточете студеното тесто върху набрашнен плот и изрежете рибки с предварително изрязан от картон шаблон. Подредете рибките в тава, постлана с хартия за печене. За да направите око на всяка рибка, продупчете с молив, а за да оформите люспите, използвайте малка пластмасова лъжичка. Намажете рибките с разбито яйце с малко сметана. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути.
  • 4. За муса сложете парченцата пушена сьомга, крем-исеренето и соса Табаско в блендер или кухненски робот и пасирайте до гладкост. Пресипете в пош с назъбен накрайник.
  • 5. Разрежете по хоризонтал изстиналите рибки от бутер тесто и шприцовайте обилно мус с пушена сьомга върху долната им част. Върху него подредете няколко парченца сардина и резени чери доматчета. Поръсете със ситно нарязани див керевиз и див лук. Захлупете с горната част на рибките.
  • Съвет: Може да използвате готово бутер тесто, но преди да изрежете рибките по шаблоните, поставете два листа студено бутер тесто един върху друг.

Свързани рецепти

Виж всички