Въпреки че зеленчуците се смятат за "скромни" продукти, този пай може да се нарече истинско изкушение благодарение на богатия сос с два вида сирене и маслеността на бутер тестото.

Продукти

  • 1 глава карфиол
  • 2 стръка праз
  • бучка масло
  • 200 г кафяви печурки
  • 115 г замразен грах
  • сол и черен пипер
  • 375 г бутер тесто
  • 1 яйце
  • За соса:
  • 55 г масло
  • 55 г брашно
  • 450 мл прясно мляко
  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • 115 г зряло сирене Чедър
  • 55 г пармезан
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Разделете карфиола на розички. Почистете стръковете праз и ги нарежете на тънки колелца. Поставете нарязания праз в тенджера с вряща подсолена вода и варете 4 минути. След 1 минута добавете и розичките карфиол – те ще се варят 3 минути. Прецедете зеленчуците и ги оставете да изстинат.
  • 2. За соса разтопете маслото в тиган и запържете брашното в него за 1-2 минути, при непрекъснато бъркане. Добавете горещото прясно мляко малко по малко, като разбърквате непрекъснато, докато получите гладък и гъст сос. Добавете настърганите чедър и пармезан и разбъркайте докато се разтопят. Накрая добавете горчицата, сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте и пресипете соса в купа. Оставете го да се охлади.
  • 3. Почистете и нарежете гъбите на тънки резени. Задушете ги в тиган с малко масло, сол и черен пипер, за 3 минути.
  • 4. При изстиналия сос добавете изстиналите карфиол и праз, граха и задушените гъби и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
  • 5. Прехвърлете сместа в дълбока кръгла тавичка (диаметър 28 см) и я разпределете равномерно.
  • 6. Разточете тестото върху поръсен с брашно плот. Изрежете една лента с ширина 7 см от късата страна на тестото и я поставете в хладилник. Останалото тесто разточете в кръгла форма, малко по-голяма от диаметъра на тавичката. Намажете краищата на формата с разбито яйце и прехвърлете разточеното тесто в нея. Притиснете по краищата тестото и изрежете излишното. Направете дупка по средата, за да излиза парата. Намажете тестото отгоре с яйце.
  • 7. Навийте охладената лента тесто на руло и нарежете на тънко, за да получите тънки, дълги ленти. Потапяйте една по една лентите в останалото разбито яйце и ги подредете върху пая, за украса. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 45 минути.

Свързани рецепти

Виж всички