Начин на приготвяне:

1. За ориза в касерола смесете млякото, ориза, семенцата от шушулката ванилия и захарта. Сложете ги на умерен огън да се варят, при непрекъснато бъркане, докато оризът стане готов. Отстранете от огъня и оставете да се охлади. Добавете маскарпонето в охладеното мляко с ориз и разбъркайте. 

2. За бисквитите разбъркайте брашното, маслото, захарта и солта с миксер, докато се образуват мокри трохи. Добавете яйцата и отново разбъркайте - трябва да се получи хубаво маслено тесто. Накрая сипете кроканта и разбъркайте отново.

3. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Разточете тестото между два листа хартия за печене и го приберете в хладилник, за да стегне. Извадете го и изрежете с ринг бисквити. Печете ги около 8 минути. 

4. За соса първо загрейте млякото с глюкозата и разбъркайте, докато тя се разтвори. Залейте начупения шоколад с горещото мляко, изчакайте да се разтопи и пасирайте. 

5. В подходящи купички или чаши подредете пластове от мляко с ориз и бисквити. Завършете с шоколадов сос.

Продукти

За ориза:

  • 500 г прясно мляко
  • 100 г ориз
  • 10 г захар
  • 0.5 шушулка ванилия
  • 100 г маскарпоне

За бисквитите:

  • 225 г брашно
  • 120 г масло
  • 90 г пудра захар
  • 2 г сол
  • 50 г яйца

За шоколадовия сос:

  • 300 г прясно мляко
  • 75 г глюкоза
  • 400 г млечен шоколад

За поръсване:

  • крокан

Свързани рецепти