Блатовете за тази торта са с ябълково пюре. Върху тях се разпределя маслен крем със сладко от мляко, карамелизирани ябълки и крамбъл с лешници. Получава се голяма и богата на вкус ябълкова торта!

Продукти

  • За блатовете:
  • 250 г безсолно масло
  • 3 ябълки
  • 225 г захар + 3 с.л.
  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 250 г брашно с набухвател
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. канела
  • За крамбъла:
  • 35 г безсолно масло
  • 50 г брашно
  • 1 с.л. светлокафява захар
  • 30 г печени белени лешници
  • За глазурата:
  • 2 ябълки
  • 30 г захар
  • 250 г безсолно масло
  • 200 г дулсе де лече
  • 150 г пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. За блатовете обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета. Сложете ги в тенджера заедно с 3 с.л. захар и малко вода. Разбъркайте и оставете сместа да заври. варете 10 минути на слаб огън, докато ябълките омекнат напълно. Ако не са омекнали, добавете още вода и варете още няколко минути. Пресипете ябълките в купа и ги оставете да изстинат напълно.
  • 2. В купа разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до получаване на пухкава смес. добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете брашното, бакпулвера и канелата. Разбийте отново, до хомогенност. Добавете 1 с.л. прясно мляко и разбийте. Добавете изстиналите кубчета ябълки и щипка сол. Разбъркайте с помощта на шпатула.
  • 3. Намажете с масло дъното и стените на 2 форми (диаметър 20 см) и постелете хартия за печене на дъното им. Разпределете сместа по равно във формите и изравнете. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 150 градуса с вентилатор 35-40 минути или докато клечката излезе чиста. Оставете блатовете да изстинат във формите 10 минути, след това ги извадете, отстранете хартията за печене и ги поставете върху решетка да изстинат напълно.
  • 4. За крамбъла в купа смесете брашното, студеното нарязано на кубчета масло, нарязаните на едро лешници и кафявата захар. Разбъркайте с пръсти и изсипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене, като разпределите на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор 10 минути.
  • 5. За глазурата разтопете 40 г масло в тенджера, добавете 30 г захар и обелените, нарязани на тънки резени ябълки. разбърквайте в продължение на 10 минути, докато ябълките омекнат. Увеличете силата на огъня и оставете ябълките да се карамелизират за 3-4 минути. Пресипете ябълките в купа и оставете да изстинат.
  • 6. В купа разбийте останалото масло с пудрата захар и дулсе де лече, с помощта на миксер. Добавете щипка сол.
  • 7. За да сглобите тортата, поставете единия блат върху поднос, с дъното нагоре. Изсипете половината крем върху него и го разнесете равномерно. Поръсете с крамбъл и карамелизирани ябълки. Поставете втория блат, с дъното нагоре и нанесете останалата глазура върху него. Завършете, като поръсите по краищата крамбъл и карамелизирани ябълки.

Свързани рецепти

Виж всички