Ирландска ябълкова торта със солен карамел
Рецепта от: Донал Скиан
Блатовете за тази торта са с ябълково пюре. Върху тях се разпределя маслен крем със сладко от мляко, карамелизирани ябълки и крамбъл с лешници. Получава се голяма и богата на вкус ябълкова торта!
Продукти
- За блатовете:
- 250 г безсолно масло
- 3 ябълки
- 225 г захар + 3 с.л.
- 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
- 250 г брашно с набухвател
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. канела
- За крамбъла:
- 35 г безсолно масло
- 50 г брашно
- 1 с.л. светлокафява захар
- 30 г печени белени лешници
- За глазурата:
- 2 ябълки
- 30 г захар
- 250 г безсолно масло
- 200 г дулсе де лече
- 150 г пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. За блатовете обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета. Сложете ги в тенджера заедно с 3 с.л. захар и малко вода. Разбъркайте и оставете сместа да заври. варете 10 минути на слаб огън, докато ябълките омекнат напълно. Ако не са омекнали, добавете още вода и варете още няколко минути. Пресипете ябълките в купа и ги оставете да изстинат напълно.
- 2. В купа разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до получаване на пухкава смес. добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете брашното, бакпулвера и канелата. Разбийте отново, до хомогенност. Добавете 1 с.л. прясно мляко и разбийте. Добавете изстиналите кубчета ябълки и щипка сол. Разбъркайте с помощта на шпатула.
- 3. Намажете с масло дъното и стените на 2 форми (диаметър 20 см) и постелете хартия за печене на дъното им. Разпределете сместа по равно във формите и изравнете. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 150 градуса с вентилатор 35-40 минути или докато клечката излезе чиста. Оставете блатовете да изстинат във формите 10 минути, след това ги извадете, отстранете хартията за печене и ги поставете върху решетка да изстинат напълно.
- 4. За крамбъла в купа смесете брашното, студеното нарязано на кубчета масло, нарязаните на едро лешници и кафявата захар. Разбъркайте с пръсти и изсипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене, като разпределите на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор 10 минути.
- 5. За глазурата разтопете 40 г масло в тенджера, добавете 30 г захар и обелените, нарязани на тънки резени ябълки. разбърквайте в продължение на 10 минути, докато ябълките омекнат. Увеличете силата на огъня и оставете ябълките да се карамелизират за 3-4 минути. Пресипете ябълките в купа и оставете да изстинат.
- 6. В купа разбийте останалото масло с пудрата захар и дулсе де лече, с помощта на миксер. Добавете щипка сол.
- 7. За да сглобите тортата, поставете единия блат върху поднос, с дъното нагоре. Изсипете половината крем върху него и го разнесете равномерно. Поръсете с крамбъл и карамелизирани ябълки. Поставете втория блат, с дъното нагоре и нанесете останалата глазура върху него. Завършете, като поръсите по краищата крамбъл и карамелизирани ябълки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Марта Стюарт
Кекс с кондензирано мляко