Торта с мак и рикота
Рецепта от: Стоян и Лора
Блатът за тази торта е въздушен, благодарение на отделно разбитите бълтъци и жълтъци. След като се изпече, той се разрязва на три блата, всеки от които се намазва с крем от рикота и шоколад. Лека и хрупкава торта с мак!
Продукти
- 200 г брашно
- 3 яйца
- 150 г захар
- 150 г кисело мляко
- 10 г бакпулвер
- 200 г маково семе
- 1/4 ч.л. сол
- 100 г филирани бадеми
- За крема:
- 800 г рикота (маскарпоне, крем сирене)
- 200 г пудра захар
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 1/2 ч.л. канела
- 90 г бял шоколад
- 90 г черен шоколад
Начин на приготвяне:
- 1. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
- 2. Белтъците разбийте със солта на пяна добавете половината от захарта. Разбийте добре.
- 3. Жълтъците разбийте с останалата захар.
- 4. Към жълтъците добавете киселото мляко и разбивайте, докато захарта се разтвори.
- 5. Прибавете белтъците към жълтъците и разбъркате внимателно с шпатула. Добавете малко по малко предварително разбърканите брашно и бакпулвер. Разбъркайте.
- 6. Изсипете мака и отново разбъркайте.
- 7. Изсипете тестото във форма с падащо дъно (диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия. Изпечете блата в загрята на 180 градуса (с вентилатор) фурна за 30 минути. Разрежете охладения блат на три.
- 8. За крема разбъркайте рикотата със захарта, канелата, ваниловата захар и накълцаните предварително шоколади. Заделете малко от крема за намазване отгоре.
- 9. Върху единия блат намажете половината крем. Сложете втория блат и изсипете останалия крем. Поставете третия блат и намажете със заделения крем.
- 10. Оставете тортата да престои поне 4 часа в хладилника. Поръсете със запечени на сух тиган филирани бадеми.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Мери Бери
Празнична шоколадова торта
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел