Блатът за тази торта е въздушен, благодарение на отделно разбитите бълтъци и жълтъци. След като се изпече, той се разрязва на три блата, всеки от които се намазва с крем от рикота и шоколад.  Лека и хрупкава торта с мак!

Продукти

  • 200 г брашно 
  • 3 яйца 
  • 150 г захар 
  • 150 г кисело мляко
  • 10 г бакпулвер 
  • 200 г маково семе 
  • 1/4 ч.л. сол 
  • 100 г филирани бадеми
  • За крема:
  • 800 г рикота (маскарпоне, крем сирене)
  • 200 г пудра захар
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 1/2 ч.л. канела
  • 90 г бял шоколад
  • 90 г черен шоколад

Начин на приготвяне:

  • 1. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
  • 2. Белтъците разбийте със солта на пяна добавете половината от захарта. Разбийте добре.
  • 3. Жълтъците разбийте с останалата захар.
  • 4. Към жълтъците добавете киселото мляко и разбивайте, докато захарта се разтвори.
  • 5. Прибавете белтъците към жълтъците и разбъркате внимателно с шпатула. Добавете малко по малко предварително разбърканите брашно и бакпулвер. Разбъркайте.
  • 6. Изсипете мака и отново разбъркайте.
  • 7. Изсипете тестото във форма с падащо дъно (диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия. Изпечете блата в загрята на 180 градуса (с вентилатор) фурна за 30 минути. Разрежете охладения блат на три.
  • 8. За крема разбъркайте рикотата със захарта, канелата, ваниловата захар и накълцаните предварително шоколади. Заделете малко от крема за намазване отгоре.
  • 9. Върху единия блат намажете половината крем. Сложете втория блат и изсипете останалия крем. Поставете третия блат и намажете със заделения крем.
  • 10. Оставете тортата да престои поне 4 часа в хладилника. Поръсете със запечени на сух тиган филирани бадеми.

Свързани рецепти

Виж всички