Торта с мак и рикота
Рецепта от: Стоян и Лора
- Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
- Белтъците разбийте със солта на пяна добавете половината от захарта. Разбийте добре.
- Жълтъците разбийте с останалата захар.
- Към жълтъци добавете киселото мляко и разбивайте, докато захарта се разтвори.
- Прибавете белтъците към жълтъците и разбъркате внимателно с шпатула. Добавете малко по малко предварително разбърканите брашно и бакпулвер. Разбъркайте.
- Изсипете мака и отново разбъркайте.
- Изсипете тестото във форма с махащо се дъно (d 26 см), застлана с пергаментова хартия. Изпечете блата в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Разрежете охладения блат на три.
- За крема разбъркайте рикотата със захарта, канелата, ваниловата захар и накълцаните предварително шоколади. Заделете малко от крема за намазване отгоре.
- Върху единия блат намажете половината крем. Сложете блат и изсипете останалия крем. Поставете третия блат и намажете със заделения крем.
- Оставете тортата да престои поне 4 часа в хладилника. Поръсете със запечени на сух тиган филирани бадеми.
* Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
Продукти
- 200 г брашно
- 3 яйца
- 150 г захар
- 150 г кисело мляко
- 10 г бакпулвер
- 200 г маково семе
- 1/4 ч.л. сол
- 100 г филирани бадеми
- За крема:
- 800 г рикота (маскарпоне, крем сирене)
- 200 г пудра захар
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 1/2 ч.л. канела
- 90 г бял шоколад
- 90 г черен шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни