Начин на приготвяне:

1. За основата настържете сладките картофи на едро ренде. Сипете 30 г от захарта в тиган, на умерен огън, и изчакайте захарта да се карамелизира. Добавете предварително обелените и настъргани сладки картофи. Гответе около 2 минути , като разбърквате от време на време. Извадете карамелизираните картофи в купа и ги оставете да се охладят.

2. В купата на миксера сипете брашното, яйцата, захарта, олиото, бакпулвера и канелата. Разбийте до получаване на хомогенна смес. Прибавете охладените карамелизирани картофи и солта и отново разбийте за кратко.

3. Загрейте фурната на 175 градуса (с вентилатор). На дъното на квадратна форма за торта (22 x 22 см) поставете лист хартия за печене. Намажете стените с масло и ги поръсете с брашно. Изсипете тестото във формата и сложете сладкиша във фурната да се пече за около 30 минути, до златисто. Проверете дали е готово с клечка за зъби. Извадете от фурната и оставете да се охлади.

4. Всички продукти за крема трябва да със стайна температура - лаймовете, крем сиренето и маслото. Настържете кората на двата лайма и изцедете сока им. В купата на миксера смесете маслото, пудрата захар и крем сиренето. Добавете кората и сока от лайма и разбийте, докато се получи пухкав крем. Прехвърлете крема в пош и го оставете в хладилник да стегне.

5. С помощта на назъбен нож разрежете охладения свадкиш на две, така че да се получат два блата. Върху единия блат с помощта на поша разпределете част от крема. Покрийте с другия блат, а върху него разнесете останалия крем. Поръсете тортата с нарязани на ситно шамфъстъци и филирани бадеми. По желание я украсете с чипс от сладки картофи.

Съвет:
За да приготвите чипс от сладки картофи, сварете останалите ви сладки картофи. След това ги пюрирайте и ги разбъркайте с белтъци. На 150 г картофи са нужни 15 г белтъци. Разстелете сместа на тънък слой върху силиконов килим и сложете във фурна, загрята на 80-90 градуса (с вентилатор) за 30-40 минути. След това охладете, начупете и ползвайте за декорация.

Продукти

  • 350 г сладки картофи
  • 3 яйца
  • 400 г захар
  • 100 г зехтин или олио
  • 225 г брашно
  • 13 г бакпулвер
  • 7 г канела
  • щипка сол
  • масло за намазване
  • брашно за поръсване

За крема:

  • 2 лайма
  • 175 г масло
  • 175 г крем сирене
  • 175 г пудра захар

За гарниране:

  • безсолни ядки шамфъстък
  • филирани бадеми

Свързани рецепти