Орехова торта с шипков мармалад
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е една богата домашна торта. Блатовете са с орехи, а между тях се редуват пластове от шипков мармалад, млечен крем и крем от сметана и маскарпоне. Отгоре тортата се залива с шоколадова глазура.
Продукти
- За блата:
- 180 г брашно
- 180 г пудра захар
- 180 г меко масло
- 4 яйца
- 100 г орехи
- 1 бакпулвер
- 1 пакетче ванилова захар
- За пълнеж и декорация:
- 1 пакет специален пудинг за бисквитена торта "Д-р Йоткер"
- 130 г захар
- 700 мл прясно мляко
- 350 мл течна животинска сметана (35%)
- 200 г сирене Маскарпоне
- 80 г шипков мармалад
- 70 г черен шоколад
- 30 г краве масло
- орехи за гарниране
Начин на приготвяне:
- 1. За блата в купа разбийте маслото и захарта, добавете яйцата едно по едно. В друга купа смесете брашното с бакпулвера, ваниловата захар. Разбъркайте сухите и течните съставки. Поръсете със смлени орехи и разбъркайте.
- 2. Разпределете тестото в 2 тави (диаметър 23 см), покрити с хартия за печене. Заравнете и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна до готовност –14 минути.
- 3. За крема в тенджера сипете пудинга, захарта, налейте част от прясно мляко и разбъркайте. Добавете останалото мляко, включете котлона и бъркайте на умерен огън, докато кремът се сгъсти. Прехвърлете го в друг съд, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да се охлади.
- 4. Разбийте 250 мл от сметаната с миксер. Смесете студения крем с маскарпонето и разбийте за кратко, добавете се и разбитата сметана и разбъркайте внимателно с шпатула.
- 5. Заравнете блатовете, ако е нужно. Подредете ги един върху друг във форма за торта, като ги мажете с шипков мармалад и крем. Приберете тортата в хладилник за 6 часа да стегне.
- 6. Загрейте останалите 100 мл сметана и залейте с нея шоколада. Разбъркайте и добавете маслото. С тази глазура полейте тортата и декорирайте с орехи.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел
Рецепти Марта Стюарт
Кекс с кондензирано мляко