Лесен за приготвяне сладкиш с отличаващ се вкус на кафява захар, златен сироп и джинджифил в сироп. Поднесете парче от сладкиша след вечеря, полят със солен карамел и гарниран с пълномаслена сметана.

Продукти

  • 140 г брашно с набухвател
  • щипка морска сол
  • 100 г златен сироп
  • 100 г тъмнокафява захар Демерара
  • 70 г масло
  • 1 яйце
  • 40 г джинджифил в сироп
  • 6 с.л. прясно мляко
  • За соления карамел:
  • 120 г захар
  • 120 г пълномаслена течна сметана
  • 20 г масло
  • За гарниране:
  • незаквасена сметана или каймак
  • круши от компот

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте фурната на 150 градуса (с вентилатор). Постелете квадратна форма (18х18 см) с хартия за печене.
  • 2. В стъклена купа сипете златния сироп, маслото и кафявата захар. Поставете на водна баня и разбърквайте докато продуктите се разтопят и образуват хомогенна смес. Дръпнете от огъня.
  • 3. В малка купа разбийте яйцето с прясното мляко. Добавете и нарязания на ситно джинджифил в сироп. Добавете сместа към сместа, разтопена на водна баня и разбъркайте.
  • 4. В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче и в него изсипете течната смес, при непрекъснато разбъркване. Щом сместа стане хомогенна, изсипете я във формата. Поръсете с щипка едра морска сол. Печете 20-25 минути.
  • 5. За соления карамел сипете в тенджерка захарта и 20 мл вода. Оставете сместа да ври 5-7 минути, разклащайки съда от време на време, докато не се образува тъмно златист карамел. Дръпнете от огъня и добавете маслото и сметаната. Разбъркайте енергично, докато маслото се разтопи. Пресипете соса в купичка.
  • 6. Разрежете изстиналия сладкиш на 4 парчета. Поднесете с прясна сметана, нарязани на кубчета круши и сос солен карамел.

Свързани рецепти

Виж всички