Джинджифилов сладкиш със солен карамел и сметана
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Лесен за приготвяне сладкиш с отличаващ се вкус на кафява захар, златен сироп и джинджифил в сироп. Поднесете парче от сладкиша след вечеря, полят със солен карамел и гарниран с пълномаслена сметана.
Продукти
- 140 г брашно с набухвател
- щипка морска сол
- 100 г златен сироп
- 100 г тъмнокафява захар Демерара
- 70 г масло
- 1 яйце
- 40 г джинджифил в сироп
- 6 с.л. прясно мляко
- За соления карамел:
- 120 г захар
- 120 г пълномаслена течна сметана
- 20 г масло
- За гарниране:
- незаквасена сметана или каймак
- круши от компот
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте фурната на 150 градуса (с вентилатор). Постелете квадратна форма (18х18 см) с хартия за печене.
- 2. В стъклена купа сипете златния сироп, маслото и кафявата захар. Поставете на водна баня и разбърквайте докато продуктите се разтопят и образуват хомогенна смес. Дръпнете от огъня.
- 3. В малка купа разбийте яйцето с прясното мляко. Добавете и нарязания на ситно джинджифил в сироп. Добавете сместа към сместа, разтопена на водна баня и разбъркайте.
- 4. В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче и в него изсипете течната смес, при непрекъснато разбъркване. Щом сместа стане хомогенна, изсипете я във формата. Поръсете с щипка едра морска сол. Печете 20-25 минути.
- 5. За соления карамел сипете в тенджерка захарта и 20 мл вода. Оставете сместа да ври 5-7 минути, разклащайки съда от време на време, докато не се образува тъмно златист карамел. Дръпнете от огъня и добавете маслото и сметаната. Разбъркайте енергично, докато маслото се разтопи. Пресипете соса в купичка.
- 6. Разрежете изстиналия сладкиш на 4 парчета. Поднесете с прясна сметана, нарязани на кубчета круши и сос солен карамел.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Мери Бери
Кейк с кафе и пралин
Рецепти Стоян и Лора
Торта с мак и рикота
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Мери Бери
Празнична шоколадова торта
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"