Един класически, но позабравен десерт от българската кухня. Пшеничният грис се запържва в масло заедно с нарязани бадеми. След това се вари със захар и подправки. Щом изстине и се стегне, десертът се поднася с бита сметана.

Продукти

  • 350 г грис
  • 250 г краве масло
  • 500 г захар
  • 1 пръчка канела
  • 3 карамфилчета
  • кората от 1 лимон
  • 50 г белени бадеми
  • За сервиране:
  • 200 мл животинска сметана
  • 50 г захар
  • 2 ч.л. ванилова захар
  • 1 щипка кардамон на прах

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте маслото и в него на умерен огън запържете гриса. Добавете и предварително накълцаните бадеми. Щом стане със златист цвят, дръпнете от котлона.
  • 2. Загрейте 1 л вода със захарта, канелата, карамфила и кората от лимон. Бъркайте докато захарта се разтвори. Щом кипне, гответе още 5 минути.
  • 3. Махнете канелата и изсипете гриса. Гответе при постоянно бъркане, докато се абсорбира течността. Дръпнете от котлона.
  • 4. Прехвърлете в шоли и притиснете хубаво. Оставете да се охлади.
  • 5. Разбийте сметаната със захарта, ваниловата захар и кардамона.
  • 6. Поднесете грис халвата със сметаната.

Свързани рецепти

Виж всички