Грис халва
Рецепта от: Стоян и Лора
Един класически, но позабравен десерт от българската кухня. Пшеничният грис се запържва в масло заедно с нарязани бадеми. След това се вари със захар и подправки. Щом изстине и се стегне, десертът се поднася с бита сметана.
Продукти
- 350 г грис
- 250 г краве масло
- 500 г захар
- 1 пръчка канела
- 3 карамфилчета
- кората от 1 лимон
- 50 г белени бадеми
- За сервиране:
- 200 мл животинска сметана
- 50 г захар
- 2 ч.л. ванилова захар
- 1 щипка кардамон на прах
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте маслото и в него на умерен огън запържете гриса. Добавете и предварително накълцаните бадеми. Щом стане със златист цвят, дръпнете от котлона.
- 2. Загрейте 1 л вода със захарта, канелата, карамфила и кората от лимон. Бъркайте докато захарта се разтвори. Щом кипне, гответе още 5 минути.
- 3. Махнете канелата и изсипете гриса. Гответе при постоянно бъркане, докато се абсорбира течността. Дръпнете от котлона.
- 4. Прехвърлете в шоли и притиснете хубаво. Оставете да се охлади.
- 5. Разбийте сметаната със захарта, ваниловата захар и кардамона.
- 6. Поднесете грис халвата със сметаната.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Ейнсли Хариът
Мелба със сладолед, медена пита и сос "Бътърскоч"
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Ейнсли Хариът
Чийзкейк с ягоди в бурканчета
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини