Домашна баница със спанак и козе сирене
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е рецепта за вита баница с ръчно точени кори. Тестото за тях съдържа само брашно, сол, вода и малко оцет. Плънката е от спанак, саламурено сирене, яйца и кисело мляко. Задължително пригответе тази баница напролет!
Продукти
- 500 г брашно
- 1 с.л. оцет
- 1 ч.л. сол
- За плънката:
- 500 г спанак
- 2 връзки пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 400 г козе сирене
- 2 яйца
- 200 г кисело мляко
- 80 мл олио
- 1 щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
- 1. Разбъркайте брашното с 250 мл хладка вода, оцета и солта.
- 2. Щом се оформи топка, прехвърлете тестото на набрашнен плот и месете за около 10 минути, докато стане гладко.
- 3. Оформете 8 топчета. Покрийте с кърпа и оставете да починат за 20 минути.
- 4. Разточете всяко топче на много тънка кора върху набрашнен плот.
- 5. Залейте спанака с гореща вода и след това го шокирайте в студена вода с лед. Отцедете го хубаво и го накълцайте. Нарежете на ситно пресния лук и магданоза.
- 6. В купа смесете наситнените лук и спанак, натрошете и сиренето в купата, чукнете яйцата, добавете наситнения магданоз, киселото мляко и индийското орехче.
- 7. Поставете една кора върху памучна кърпа. Напръскайте с олио, сложете от плънката и с помощта на кърпата навийте кората. След това я завийте като охлюв и я поставете в средата на намазана с олио тава. Така пригответе и останалите кори и плънка и ги навийте в тавата.
- 8. Печете на 180-190 градуса до зачервяване - за 30-40 минути.
- Съвет:
- По желание след като извадите готовата баница от фурната, я напръскайте с вода и покрийте с кърпа.
- Вместо с олио, може да намажете корите с разтопено масло или мас.
- * Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако фурната е без вентилатор, печете на 200 градуса.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Млечна баница
Рецепти Примож Долничар
Щрудел и щрукли с боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Сиропирана баница с локум
Рецепти Стоян и Лора
Баница с праз, бекон и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Сладка баница с млечен крем
Рецепти Стоян и Лора
Баница с тиква
Рецепти Стоян и Лора
Банички с домашни кори от лимец
Рецепти Стоян и Лора
Къпана баница
Рецепти Силвия Колока
Щрудел с рикота и ндуя
Рецепти Шейн Делия
Мухлама