Сиропирана баница с локум
Рецепта от: Стоян и Лора
Корите за тази баница е се мажат със смес от брашно, захар, яйца и масло, а пълнежът е от парченца локум. Баницата се залива с горещ сироп и се оставя да престои 1 нощ.
Продукти
- 8 бр. фини точени кори
- 250 г локум
- 70 г брашно
- 30 г захар
- 2 ч.л. бакпулвер
- 125 г краве масло
- 2 яйца
- За сиропа:
- 300 г захар
- 400 мл вода
- 1/2 лимон
- 5 шушулки кардамон
Начин на приготвяне:
- 1. Смесете брашното със захарта и бакпулвера. Прибавете половината от предварително разтопеното масло и яйцата. Разбъркайте много добре.
- 2. Намажете една кора намажете със сместа, в единия край разпределете парчета локум, оформени на фитил с ръце. Навийте на руло и разрежете на три. Притиснете хубаво краищата. Така оформете всички рула.
- 3. Подредете ги в намазана с масло тава. Залейте с останалото масло и печете на 180 градуса до зачервяване - 20-25 минути. Охладете.
- 4. От захарта, водата и леко счуканите шушулки кардамон на умерен огън пригответе захарен сироп. Дръпнете от котлона и овкусете със сок от лимон.
- 5. С горещият сироп залейте охладената баница. Оставете да се сиропира за една нощ.
- Съвет:
- Ако искате да сложете малко повече смес в баницата, може да направите още половин доза.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Домашна баница със спанак и козе сирене
Рецепти Примож Долничар
Щрудел и щрукли с боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Баница с тиква
Рецепти Стоян и Лора
Банички с домашни кори от лимец
Рецепти Стоян и Лора
Къпана баница
Рецепти Силвия Колока
Щрудел с рикота и ндуя
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джейми Оливър
Чили чътни
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Ненад Великович
Рулца с яйца и спанак