Корите за тази баница е се мажат със смес от брашно, захар, яйца и масло, а пълнежът е от парченца локум. Баницата се залива с горещ сироп и се оставя да престои 1 нощ.

 

Продукти

  • 8 бр. фини точени кори
  • 250 г локум
  • 70 г брашно
  • 30 г захар
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 125 г краве масло
  • 2 яйца
  • За сиропа:
  • 300 г захар
  • 400 мл вода
  • 1/2 лимон
  • 5 шушулки кардамон

Начин на приготвяне:

  • 1. Смесете брашното със захарта и бакпулвера. Прибавете половината от предварително разтопеното масло и яйцата. Разбъркайте много добре.
  • 2. Намажете една кора намажете със сместа, в единия край разпределете парчета локум, оформени на фитил с ръце. Навийте на руло и разрежете на три. Притиснете хубаво краищата. Така оформете всички рула.
  • 3. Подредете ги в намазана с масло тава. Залейте с останалото масло и печете на 180 градуса до зачервяване - 20-25 минути. Охладете.
  • 4. От захарта, водата и леко счуканите шушулки кардамон на умерен огън пригответе захарен сироп. Дръпнете от котлона и овкусете със сок от лимон.
  • 5. С горещият сироп залейте охладената баница. Оставете да се сиропира за една нощ.
  • Съвет:
  • Ако искате да сложете малко повече смес в баницата, може да направите още половин доза.

Свързани рецепти

Виж всички