Къпана баница
Рецепта от: Стоян и Лора
Тази рецепта е за баница с ръчно точени кори. Баницата се казва къпана, тъй като разточените кори се потапят във вряща вода. Непременно опитайте да направите баница от омесването на тестото за корите до реденето на плънката - удовлетворението е голямо!
Продукти
- 500 г брашно
- 400 г краве сирене
- 200 г краве масло
- 3 яйца
- 120 мл вода
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- 1. Смесете водата и солта. Прибавете разбитите яйца. Малко по малко добавяйте брашното. Трябва да се получи гладко тесто, което не бива да е лепкаво, но не и твърдо. Покрийте с фолио и оставете да почине 30 минути.
- 2. След това разделете на 12 топки и разточете тънки кори с големината на тавата за печене.
- 3. В тенджера сложете 2 литра вода да заври и добавете сол. Една по една пуснете корите във врящата вода за около минута, когато изплуват на повърхността, извадете и сложете в купа с леденостудена вода.
- 4. Подходяща тава намажете обилно с разтопено масло и подредете всички добре отцедени кори, като ги мажете с масло и ги ръсите с натрошено сирене. Последната кора не се поръсва със сирене, а само с масло.
- 5. Печете баницата м загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Домашна баница със спанак и козе сирене
Рецепти Примож Долничар
Щрудел и щрукли с боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Сиропирана баница с локум
Рецепти Стоян и Лора
Баница с тиква
Рецепти Стоян и Лора
Банички с домашни кори от лимец
Рецепти Силвия Колока
Щрудел с рикота и ндуя
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джейми Оливър
Чили чътни
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Джейми Оливър
Пай с ябълки и къпини