Баница с праз, бекон и сирене
Рецепта от: Стоян и Лора
Истинска селска баница! Тестото за корите се приготвя с оцет, а плънката е от задушен праз, запържен бекон и сирене.
Продукти
- 3 връзки праз
- 1 скилидка чесън
- 0.5 ч.л. червен пипер
- 330 г краве сирене
- 350 г пушен бекон
- 100 г свинска мас 0.25 ч.л. семена кимион сол и черен пипер на вкус
- За тестото:
- 500 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете праза и чесъна на ситно иги задушете под капак в половината от маста и 50 мл вода, докато омекнат. Овкусете със сол и пипер. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади. Поръсете с кима и червения пипер и разбъркайте.
- 2. Нарежете бекона на кубчета и го пуснете в студен тиган без мазнина. Загрейте съда и пържете бекона, докато стане златист. Охладете го.
- 3. Разбъркайте брашното със солта. Налейте около 250 мл хладка вода и оцета. Замесете гладко тесто. Оставете го да почине за около 30 минути, увито във фолио за свежо съхранение.
- 4. Разделете тестото на 6 топки и от всяка топка върху набрашнен плот разточете тънка кора.
- 5. Всяка кора поръсете с праз, бекон и натрошено сирене. Завийте рула с помощта на кърпа.
- 6. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Рулата завийте като охлюв в намазана с мас тава. Намажете и отгоре с останалата разтопена мас.
- 7. Изпечете баницата до златисто - за 30 минути.
- 8. Извадете от фурната и покрийте с кърпа за 15-20 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Млечна баница
Рецепти Стоян и Лора
Домашна баница със спанак и козе сирене
Рецепти Примож Долничар
Щрудел и щрукли с боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Сиропирана баница с локум
Рецепти Стоян и Лора
Сладка баница с млечен крем
Рецепти Стоян и Лора
Баница с тиква
Рецепти Стоян и Лора
Банички с домашни кори от лимец
Рецепти Стоян и Лора
Къпана баница
Рецепти Силвия Колока
Щрудел с рикота и ндуя
Рецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“