Кремът за тази сладка баница е с грис, а тайната съставка са сушените вишни, накиснати в ром. Вкусен хрупкав десерт!

Продукти

  • 1 пакет фини точени кори
  • 180 г краве масло
  • 1 ч.ч. пшеничен грис
  • 1 л прясно мляко
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • кората от 1 лимон
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 80 г сушени вишни
  • 40 мл тъмен ром
  • 175 г крем сирене
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  • 1. В тенджера сложете половината от маслото, когато се разтопи изсипете гриса и бъркайте докато се запържи до златисто, след това налейте прясното мляко, сипете захарта и бъркайте докато сместа се сгъсти.
  • 2. Разбийте яйцата с настърганата лимонова кора и ванилията. Налейте малко от горещата млечна смес към яйцата и разбъркайте, изсипете сместа в тенджерата и гответе 2-3 минути, като бъркате. Дръпнете от котлона и прехвърлете крема в купа, оставете да се охлади леко.
  • 3. Намажете тава за печене с масло. Сложете половината от корите като ги мажете с масло. Изсипете крема върху корите. Поръсете с предварително накиснатите в ром и след това отцедени вишни. Сложете крем сиренето на няколко места, покрийте с останалите кори, също намазани с масло.
  • 4. Намажете баницата с останалото масло и нарежете на парчета, така ще се запече по-добре и корите ще станат по-хрупкави. Печете в предварително загрята на 180 градуса (с вентилатор) фурна за около 35 минути.
  • 5. Извадете от фурната и охладете 30 минути, поръсете с пудра захар и сервирайте.
  • Съвет:
  • Най-добре да накиснете от предния ден сушените плодове в рома, за да се напоят добре.

Свързани рецепти

Виж всички