В тази рецепта за щрудел Примож приготвя тестото, след това го разточва върху покривка, разпределя пълнежа и го навива на руло. За щруклите пък рулото се нарязва на филийки и се варят във вряща вода. Два десерта с тънко тесто.

Продукти

  • За тестото:
  • 500 г брашно
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • 3 с.л. олио
  • 270 мл хладка вода
  • 200 г масло
  • галета
  • За плънката:
  • 500 г извара
  • 200 мл заквасена сметана
  • 3 яйца
  • 3 с.л. захар
  • мармалад от боровинки
  • замразени боровинки

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа сипете брашното, яйцето, солта, олиото и водата. Разбъркайте с помощта на миксер, с приставка за тесто. Щом се оформи тесто, поставете го в добре намаслен съд с капак. Полейте го с тънка струйка олио и отгоре и оставете да почине за 30 минути. През това време, на всеки 10 минути разклащайте тестото и го обръщайте.
  • 2. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбъркайте с изварата. Белтъците поставете в чиста метална купа и ги разбийте с помощта на миксер. Добавете захарта, а след като се образува твърда белтъчна пяна, добавете и заквасената сметана. Накрая добавете изварата с жълтъците и разбийте до хомогенност.
  • 3. Разстелете голяма покривка за маса върху плота. Поръсете обилно с брашно и разточете тестото върху нея, максимално тънко. Поръсете тестото с олио и започнете да го теглите с ръце, равномерно във всички посоки. То трябва да стане прозрачно.
  • 4. Разтопете маслото на бавен огън и разпределете 2/3 от него върху разточеното тесто. Изрежете неравните краища на тестото.
  • 5. По средата на разточеното тесто разпределете сместа с изварата, като от двете страни – отдолу и отгоре оставите по 1 педя свободни краища. В долния край разпределете в едната половина замразени боровинки, а в другата – мармалад от боровинки.
  • 6. Завийте тестото на руло, като си помагате с покривката. С помощта на чиния разрежете рулото на две равни части. Едната половина, тази със замразените боровинки, прехвърлете в намаслена тава, като я завиете. Намажете щрудела с разтопено масло и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
  • 7. За щруклите намокрете голяма стерилна марля и я изтискайте добре. Разстелете я върху плота и я поръсете плътно с галета. Срежете останалото руло по средата с помощта на чиния. Прехвърлете едната половина руло в долния край на марлята с галета и завийте. Вържете марлята от двата края стегнато. Пуснете увитото в марля руло в тенджера с вряща подсолена вода и варете 25 минути. Останалото руло за щрукли може да замразите, като го увиете в прозрачно фолио или да увиете и него по същия начин и да сварите след като извадите първото.
  • 8. Развийте марлята на свареното руло и нарежете на парчета. В тиган разтопете масло и в него запържете по 1 пълна с.л. захар и галета. Залейте щруклите със сместа. Гарнирайте с мармалад от малини. Щруделът нарежете на големи парчета. При сервиране поръсете с пудра захар и гарнирайте с мармалад от малини.

Свързани рецепти

Виж всички