Тестото за този солен щрудел се прави от брашно, яйца, масло и газирана вода. След това се разточва на голям тънък лист, в единия край на който се поставя пълнежът от задушени тиквички и наденица ндуя. Оставете да изстине добре преди да поднесете.

Продукти

  • За тестото:
  • 250 г брашно
  • щипка сол
  • 2 с.л. безсолно разтопено масло
  • 125 мл газирана вода
  • ½ яйце
  • За пълнежа:
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 3 тъмнозелени тиквички
  • сол и черен пипер
  • 150 г наденица ндуя
  • 400 г рикота
  • 3 с.л. настъргано пекорино
  • 1 яйце
  • шепа магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото в купа сипете брашното и добавете щипка сол. Оформете кладенче и в него добавете яйцата, газираната вода и разтопеното масло. Разбъркайте внимателно, докато се образува тесто. Ако сместа е твърде суха, добавете още 1-2 с.л. вода. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете в продължение на 10 минути, докато то стане гладко и еластично. Увийте в прозрачно фолио и оставете да почине за 30 минути.
  • 2. Измийте тиквичките и без да ги белите ги нарежете на ивички с помощта на ренде Мандолина. Загрейте зехтин в тиган и в него запържете тиквичките. Добавете и нарязаната на парченца ндуя. Гответе 6-8 минути, като разбърквате от време на време. Поръсете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.
  • 3. В купа смесете рикотата, настърганото пекорино и нарязания магданоз. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Добавете и леко поизстиналите тиквички и ндуя. Разбъркайте добре.
  • 4. Разточете тестото върху набрашнен плот в правогълна форма с дебелина 2-3 мм. Трябва да е прозрачно, да се вижда през него. Поставете листа тесто върху лист хартия за печене или чиста кухненска кърпа. Изсипете пълнежа в долния край на тестото, т.е. върху 1/3 част от него и го оформете на дебело руло. Внимателно завийте края на тестото, като покриете плънката с него и навийте на руло, помагайки си с кърпата. Поставете щрудела в тава, постлана с хартия за печене, като го оформите като подкова. Намажете с разбито яйце и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.
  • 5. Оставете щрудела да изстине 20-30 минути и тогава го нарежете на парчета.

Свързани рецепти

Виж всички