Щрудел с рикота и ндуя
Рецепта от: Силвия Колока
Тестото за този солен щрудел се прави от брашно, яйца, масло и газирана вода. След това се разточва на голям тънък лист, в единия край на който се поставя пълнежът от задушени тиквички и наденица ндуя. Оставете да изстине добре преди да поднесете.
Продукти
- За тестото:
- 250 г брашно
- щипка сол
- 2 с.л. безсолно разтопено масло
- 125 мл газирана вода
- ½ яйце
- За пълнежа:
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 3 тъмнозелени тиквички
- сол и черен пипер
- 150 г наденица ндуя
- 400 г рикота
- 3 с.л. настъргано пекорино
- 1 яйце
- шепа магданоз
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото в купа сипете брашното и добавете щипка сол. Оформете кладенче и в него добавете яйцата, газираната вода и разтопеното масло. Разбъркайте внимателно, докато се образува тесто. Ако сместа е твърде суха, добавете още 1-2 с.л. вода. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете в продължение на 10 минути, докато то стане гладко и еластично. Увийте в прозрачно фолио и оставете да почине за 30 минути.
- 2. Измийте тиквичките и без да ги белите ги нарежете на ивички с помощта на ренде Мандолина. Загрейте зехтин в тиган и в него запържете тиквичките. Добавете и нарязаната на парченца ндуя. Гответе 6-8 минути, като разбърквате от време на време. Поръсете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.
- 3. В купа смесете рикотата, настърганото пекорино и нарязания магданоз. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Добавете и леко поизстиналите тиквички и ндуя. Разбъркайте добре.
- 4. Разточете тестото върху набрашнен плот в правогълна форма с дебелина 2-3 мм. Трябва да е прозрачно, да се вижда през него. Поставете листа тесто върху лист хартия за печене или чиста кухненска кърпа. Изсипете пълнежа в долния край на тестото, т.е. върху 1/3 част от него и го оформете на дебело руло. Внимателно завийте края на тестото, като покриете плънката с него и навийте на руло, помагайки си с кърпата. Поставете щрудела в тава, постлана с хартия за печене, като го оформите като подкова. Намажете с разбито яйце и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.
- 5. Оставете щрудела да изстине 20-30 минути и тогава го нарежете на парчета.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Домашна баница със спанак и козе сирене
Рецепти Примож Долничар
Щрудел и щрукли с боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Сиропирана баница с локум
Рецепти Стоян и Лора
Баница с тиква
Рецепти Стоян и Лора
Банички с домашни кори от лимец
Рецепти Стоян и Лора
Къпана баница
Рецепти Силвия Колока
Селски пай със спанак
Рецепти Силвия Колока
Амарети с кафе
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца
Рецепти Силвия Колока
Сицилианска пица