Тези бурканчета, пълни с плътен шоколадов с пухкава кокосова сметана, са наистина неустоими. Кремът се приготвя изключително лесно, но е необходимо да престои поне 3 часа в хладилник.

Продукти

  • 1 яйце
  • 6 жълтъка
  • 125 г захар
  • 500 мл течна сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 70 г какао
  • 60 г натурален шоколад
  • 270 г кокосова сметана
  • 33 мл кафе еспресо
  • щипка морска сол
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • лиофилизирани малини

Начин на приготвяне:

  • 1. За шоколадовия крем сипете течната сметана в тенджерка и я загрейте почти до точка на кипене. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. 
  • 2. В купа начупете шоколада. Залейте го с горещата сметана и разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
  • 3. В голяма купа разбийте яйцето и жълтъците заедно със захарта, докато тя се разтопи.  Добавете какаото и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете разтопения шоколад със сметана и разбъркайте.
  • 4. Пресипете сместа в кана и след това я разпределете в стъклени купички (бурканчета). Поставете бурканчетата в хладилник за 3 часа или за цяла нощ.
  • 5. В купа сипете кокосовата сметана, добавете кафето и щипка сол. Разбъркайте. Пресипете в сладкарски сифон с газ и шприцовайте сметана върху всяко бурканче. Поръсете с лиофилизирани малини.
  • Съвети:
  • Можете да замразите шестте белтъка и да ги използвате за меренг, например.
  • Ако не разполагате със сладкарски сифон, използвайте смес от сладкарска сметана и кокосова сметана и я разбийте до утрояване на обема.

Свързани рецепти

Виж всички