Този десерт без лактоза е идеален за горещите летни вечери. Панакота с кокосово мляко, съчетана със сорбе от маракуя.

Продукти

  • 2 ч.ч. кокосово мляко
  • 1 ч.л. желатин на прах
  • 3 с.л. захар
  • 500 г замразено манго (на кубчета)
  • 100 г пюре от маракуя
  • 50 г кокосова вода
  • 50 г мескал
  • 1 с.л. сироп от агаве
  • За гарниране:
  • 2 бр. маракуя
  • листа микро мента

Начин на приготвяне:

  • 1. За панакотата в купичка сипете 1/2 ч.ч. кокосово мляко и върху него поръсете желатина. Разбъркайте леко и оставете за 15 минути.
  • 2. В касеролка сипете 1 ч.ч. кокосово мляко заедно със захарта и я загрейте, без да завира. Добавете набъбналия желатин при топлото мляко и разбъркайте енергично с помощта на тел за минута. Може да пресипете сместа в купа, за да се уверите, че желатинът се е разтворил напълно. Върнете отново в касеролата. Добавете последната ½ ч.ч. кокосово мляко и разбъркайте. Дръпнете от огъня.
  • 3. Разпределете сместа в стъклени чаши на столче, като я прецедите. След като панакотата изстине на стайна температура, поставете чашите в хладилник за 8 часа.
  • 4. За сорбето сложете замразените кубчета манго в блендер или кухненски робот, добавете прецеденото пюре от маракуя, кокосовата вода, сиропа от агаве и мескала. Пасирайте до гладкост и пресипете сместа в кутия с капак. Поставете във фризер за 30 минути.
  • 5. Върху едната половина на панакотата разпределете издълбаната вътрешност на ½ маракуя и поръсете с листенца мента. В другата половина сложете пълна супена лъжица сорбе.

Свързани рецепти

Виж всички