Необходимите продукти за този крем брюле са само няколко, но най-важният е качествен натурален шоколад. Насладете се на хрупкава коричка на крема и нежният, кремообразен пълнеж.

Продукти

  • 200 г шоколад (54 % какао)
  • 500 г течна сметана (35% масленост)
  • 80 г жълтъци
  • 75 г захар
  • щипка сол
  • захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете сметаната и шоколада (чипс или нарязан) в стъклена купа и покрийте с прозрачно фолио. Поставете във фурна на пара на 85 градуса за 5 минути. Ако не разполагате с фурна на пара, поставете на водна баня, докато почти целият шоколад се разтопи. Извадете купата от фурната (или дръпнете от водната баня) и разбъркайте енергично докато шоколадът се разтопи напълно.
  • 2. Разбийте жълтъците със 75 г захар с помощта на миксер, докато увеличат обема си и изсветлеят. Добавете ги към поизстиналия ганаш и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете и щедра щипка сол. Пресипете сместа в кана.
  • 3. Разпределете сместа в керамични купички за крем (диаметър 6.5 см), като ги пълните до ръба. Поставете купичките в дълбока тавичка и покрийте хлабаво с лист алуминиево фолио. Гответе във фурна на пара на 85 градуса 25 минути. Ако не разполагате с фурна на пара, налейте гореща вода до половината на тавата и гответе на 130 градуса 25 минути.
  • 4. След като кремовете изстинат, ги охладете в хладилник за 2 часа.
  • 5. Преди поднасяне поръсете всеки крем с тънък слой кристална захар и я карамелизирайте с помощта на газова горелка, като я движите бавно и непрекъснато.

Свързани рецепти

Виж всички