Шоколадов крем брюле
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Необходимите продукти за този крем брюле са само няколко, но най-важният е качествен натурален шоколад. Насладете се на хрупкава коричка на крема и нежният, кремообразен пълнеж.
Продукти
- 200 г шоколад (54 % какао)
- 500 г течна сметана (35% масленост)
- 80 г жълтъци
- 75 г захар
- щипка сол
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете сметаната и шоколада (чипс или нарязан) в стъклена купа и покрийте с прозрачно фолио. Поставете във фурна на пара на 85 градуса за 5 минути. Ако не разполагате с фурна на пара, поставете на водна баня, докато почти целият шоколад се разтопи. Извадете купата от фурната (или дръпнете от водната баня) и разбъркайте енергично докато шоколадът се разтопи напълно.
- 2. Разбийте жълтъците със 75 г захар с помощта на миксер, докато увеличат обема си и изсветлеят. Добавете ги към поизстиналия ганаш и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете и щедра щипка сол. Пресипете сместа в кана.
- 3. Разпределете сместа в керамични купички за крем (диаметър 6.5 см), като ги пълните до ръба. Поставете купичките в дълбока тавичка и покрийте хлабаво с лист алуминиево фолио. Гответе във фурна на пара на 85 градуса 25 минути. Ако не разполагате с фурна на пара, налейте гореща вода до половината на тавата и гответе на 130 градуса 25 минути.
- 4. След като кремовете изстинат, ги охладете в хладилник за 2 часа.
- 5. Преди поднасяне поръсете всеки крем с тънък слой кристална захар и я карамелизирайте с помощта на газова горелка, като я движите бавно и непрекъснато.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Шоколадов мус
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов мус с малини
Рецепти Къртис Стоун
Лимонов мус с маскарпоне
Рецепти Къртис Стоун
Кокосова панакота със сорбе от маракуя и мескал
Рецепти Стоян и Лора
Панакота с крем от мандарини
Рецепти Рудолф ван Веен
Мус от червено вино с плодови топчета
Рецепти Лука Чиано
Биволска панакота с лимончело и ягоди
Рецепти Марта Стюарт
Шоколадов мус S'Mores
Рецепти Стоян и Лора
Крем пита в чаша
Рецепти Стоян и Лора
"Итън мес" с горски плодове