Панакота с кисело мляко и горски плодове
Рецепта от: Стоян и Лора
Съчетанието на кисело мляко с горски плодове и щипка ванилова захар в този нежен десерт е наистина неустоимо. За да може да се оформи, десертът се приготвя с желатин. Научете тънкостите при работа с финия бял желатин на Dr. Oetker.
Продукти
- 400 г кисело мляко (3,8% масленост)
- 200 мл сметана
- 120 г захар
- кората от 1 лайм
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 1 пакетче желатин
- За плодовете:
- 200 г замразени горски плодове
- 30 мл бренди
- 150 г захар
- сок от ½ лайм
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете желатина в 30 мл студена вода.
- 2. Загрейте сметаната със захарта – внимателно, без да кипва. Добавете набъбналия желатин и разбъркайте, докато се разтвори. Прецедете и оставете леко да се охлади.
- 3. Разбъркайте добре киселото мляко (не трябва да е студено, може дори леко да го загреете на водна баня). Овкусете го с кората от лайм и ваниловата захар.
- 4. Налейте сметаната към киселото мляко. Бъркайте постоянно, за да не се образуват бучки.
- 5. Разпределете в шоли. Охладете за минимум 4 часа. Най-добре за една нощ.
- 6. В касерола загрейте плодовете със захарта, брендито и сока от лайм. Гответе няколко минути. Дръпнете от огъня и охладете.
- 7. Сервирайте панакотата с охладеното сладко.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов мус с малини
Рецепти Стоян и Лора
Десерт "Дубайски шоколад"
Рецепти Къртис Стоун
Лимонов мус с маскарпоне
Рецепти Къртис Стоун
Кокосова панакота със сорбе от маракуя и мескал
Рецепти Стоян и Лора
Панакота с крем от мандарини
Рецепти Рудолф ван Веен
Мус от червено вино с плодови топчета
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов крем брюле
Рецепти Лука Чиано
Биволска панакота с лимончело и ягоди
Рецепти Стоян и Лора
Крем пита в чаша
Рецепти Стоян и Лора
"Итън мес" с горски плодове