Този португалски десерт, поднесен във винени чаши, е перфектен за топлите летни вечери.

Продукти

  • 2 листа желатин
  • 400 мл червен портвайн
  • 30 г нишесте
  • 90 г захар
  • 6 жълтъка
  • 300 мл бита сметана
  • За плодовите топчета:
  • резен диня
  • пъпеш Галия
  • пъпеш Кехлибар
  • 4 стръка мента

Начин на приготвяне:

  • 1. Разбийте жълтъците с 60 г захар с помощта на миксер, докато сместа стане пухкава и увеличи обема си.
  • 2. Накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути.
  • 3. Разбъркайте нишестето с останалите 30 г захар и 3-4 с.л. вино до получаването на гладка смес. Останалото вино загрейте. Щом виното заври, добавете нишестето малко по малко, при непрекъснато бъркане. Бъркайте сместа докато се сгъсти, около 2 минути.
  • 4. Налейте горещия винен крем към жълтъците, при непрекъснато разбиване. След това добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той се разтопи. Накрая добавете предварително разбитата сметана до консистенция на кисело мляко и разбъркайте до хомогенност.
  • 5. Разпределете муса във винени чаши. Поставете в хладилник за 2 часа.
  • 6. Преди поднасяне украсете муса с топчета диня и различни видове пъпеш, и с листа мента.

Свързани рецепти

Виж всички