Нежен кремообразен десерт от биволско кисело мляко и сметана. Плътният млечен вкус се гарнира чудесно с ягодовия сос с лимончело. Десертът трябва да престои няколко часа в хладилник.

Продукти

  • 800 г течна сметана
  • 200 г прясно мляко
  • 800 г биволско кисело мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 120 г захар
  • 5 листа желатин
  • 50 г бисквити
  • 400 г ягоди
  • 1/3 ч.ч. лимончело
  • За украса:
  • 100 г ягоди
  • листа мента
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете сметаната в тенджера с двойно дъно и добавете прясното мляко, 120 г захар, остърганите семенца ванилия, както и самите шушулки. Разбъркайте и оставете сместа да кипне.
  • 2. Накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути.
  • 3. Щом сместа кипне, изтискайте набъбналите листа желатин и ги прехвърлете в тенджерата. Разбъркайте докато се разтворят напълно. Дръпнете от огъня и извадете шушулката ванилия. Добавете киселото мляко и разбъркайте енергично. Пасриайте сместа , за да стане напълно гладка.
  • 4. Пресипете сместа за панакота в правоъгълна форма за кекс или в друга форма по ваше желание. След като изстине, поставете поставете панакотата в хладилник за 3-4 часа.
  • 5. За ягодовия сос сложете почистените, измити и нарязани на едро ягоди в касеролка, 50 г захар и лимончелото. Разбъркайте и гответе 5 минути, докато захарта се разтопи, а ягодите омекнат леко.
  • 6. Обърнете формата с панакота в голяма чиния. Поръсете с ягодов сос, натрошени бисквити, листа мента и цели ягоди. Поръсете фино с пудра захар.

Свързани рецепти

Виж всички