Биволска панакота с лимончело и ягоди
Рецепта от: Лука Чиано
Нежен кремообразен десерт от биволско кисело мляко и сметана. Плътният млечен вкус се гарнира чудесно с ягодовия сос с лимончело. Десертът трябва да престои няколко часа в хладилник.
Продукти
- 800 г течна сметана
- 200 г прясно мляко
- 800 г биволско кисело мляко
- 1 шушулка ванилия
- 120 г захар
- 5 листа желатин
- 50 г бисквити
- 400 г ягоди
- 1/3 ч.ч. лимончело
- За украса:
- 100 г ягоди
- листа мента
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете сметаната в тенджера с двойно дъно и добавете прясното мляко, 120 г захар, остърганите семенца ванилия, както и самите шушулки. Разбъркайте и оставете сместа да кипне.
- 2. Накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути.
- 3. Щом сместа кипне, изтискайте набъбналите листа желатин и ги прехвърлете в тенджерата. Разбъркайте докато се разтворят напълно. Дръпнете от огъня и извадете шушулката ванилия. Добавете киселото мляко и разбъркайте енергично. Пасриайте сместа , за да стане напълно гладка.
- 4. Пресипете сместа за панакота в правоъгълна форма за кекс или в друга форма по ваше желание. След като изстине, поставете поставете панакотата в хладилник за 3-4 часа.
- 5. За ягодовия сос сложете почистените, измити и нарязани на едро ягоди в касеролка, 50 г захар и лимончелото. Разбъркайте и гответе 5 минути, докато захарта се разтопи, а ягодите омекнат леко.
- 6. Обърнете формата с панакота в голяма чиния. Поръсете с ягодов сос, натрошени бисквити, листа мента и цели ягоди. Поръсете фино с пудра захар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Шоколадов мус
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов мус с малини
Рецепти Къртис Стоун
Лимонов мус с маскарпоне
Рецепти Къртис Стоун
Кокосова панакота със сорбе от маракуя и мескал
Рецепти Стоян и Лора
Панакота с крем от мандарини
Рецепти Рудолф ван Веен
Мус от червено вино с плодови топчета
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов крем брюле
Рецепти Марта Стюарт
Шоколадов мус S'Mores
Рецепти Стоян и Лора
Крем пита в чаша
Рецепти Стоян и Лора
"Итън мес" с горски плодове