Основата на този чийзкейка съчетава богатия вкус на дъвчащата, карамелена блонди основа с кремообразен пълнеж с вкус на карамелен шоколад. За разкош сладкишът се гарнира с пресни ягоди.

Продукти

  • За блата:
  • 110 г безсолно масло
  • 180 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 1/8 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 130 г брашно
  • 60 г карамелен шоколад
  • За пълнежа:
  • 230 г карамелен шоколад
  • 300 г крем-сирене
  • 80 г захар
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • 150 г заквасена сметана
  • 4 яйца
  • 2 жълтъка
  • 170 мл пълномаслена течна сметана
  • Допълнително:
  • 250 г ягоди
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. За блата разбийте захарта и предварително разтопеното масло с помощта на миксер. Щом се смесят, добавете последователно яйцето, ванилията, бакпулвера, содата, брашното и солта, като разбърквате. Накрая добавете шоколада – на капки или нарязан. Разбъркайте с помощта на шпатула.
  • 2. Намажете с мазнина дъното и стените на форма с подвижно дъно (диаметър 22 см). Покрийте дъното и стените с хартия за печене, но с отделно изрязани парчета. Печете блата в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) 20 минути.
  • 3. Оставете блата да изстине във формата за 10 минути, след това отстранете пружината на формата и оставете да изстине напълно. Намажете с мазнина отново вътрешната част на пружината и я поставете върху формата.
  • 4. За пълнежа сипете в купа крем-сиренето, захарта и ванилията и разбийте с миксер, до гладкост. В отделна купа разбийте яйцата и жълтъците с помощта на тел. Добавете ги на струйка към останалите продукти, при непрекъснато разбиване.
  • 5. Поставете шоколада – на капки или нарязан в касерола с двойно дъно и го загрейте, докато 50% от него се разтопи, а останалия все още е в твърдо състояние. Дръпнете от огъня и разбъркайте енергично, докато целият шоколад се разтопи. Добавете разтопения шоколад (трябва да е топъл) на струйка към сместа за пълнежа, при непрекъснато разбъркване.
  • 6. Излейте пълнежа върху охладената изпечена основа. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса (с вентилатор) 60 минути. След това оставете чийзкейка да изстине за кратко и отстранете стените на формата. След като изстине напълно, поставете чийзкейка в хладилник за 4 часа.
  • 7. Измийте и почистете ягодите от дръжките и листата. Разрежете ги на четвъртинки. Подредете ги на голяма купчина по средата на чийзкейка. Поръсете с пудра захар.

Свързани рецепти

Виж всички