Блонди чийзкейк
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Основата на този чийзкейка съчетава богатия вкус на дъвчащата, карамелена блонди основа с кремообразен пълнеж с вкус на карамелен шоколад. За разкош сладкишът се гарнира с пресни ягоди.
Продукти
- За блата:
- 110 г безсолно масло
- 180 г кафява захар
- 1 яйце
- 1 ч.л. ванилова паста
- ½ ч.л. бакпулвер
- 1/8 ч.л. сода бикарбонат
- щипка сол
- 130 г брашно
- 60 г карамелен шоколад
- За пълнежа:
- 230 г карамелен шоколад
- 300 г крем-сирене
- 80 г захар
- 1 ч.л. ванилова паста
- 150 г заквасена сметана
- 4 яйца
- 2 жълтъка
- 170 мл пълномаслена течна сметана
- Допълнително:
- 250 г ягоди
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. За блата разбийте захарта и предварително разтопеното масло с помощта на миксер. Щом се смесят, добавете последователно яйцето, ванилията, бакпулвера, содата, брашното и солта, като разбърквате. Накрая добавете шоколада – на капки или нарязан. Разбъркайте с помощта на шпатула.
- 2. Намажете с мазнина дъното и стените на форма с подвижно дъно (диаметър 22 см). Покрийте дъното и стените с хартия за печене, но с отделно изрязани парчета. Печете блата в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) 20 минути.
- 3. Оставете блата да изстине във формата за 10 минути, след това отстранете пружината на формата и оставете да изстине напълно. Намажете с мазнина отново вътрешната част на пружината и я поставете върху формата.
- 4. За пълнежа сипете в купа крем-сиренето, захарта и ванилията и разбийте с миксер, до гладкост. В отделна купа разбийте яйцата и жълтъците с помощта на тел. Добавете ги на струйка към останалите продукти, при непрекъснато разбиване.
- 5. Поставете шоколада – на капки или нарязан в касерола с двойно дъно и го загрейте, докато 50% от него се разтопи, а останалия все още е в твърдо състояние. Дръпнете от огъня и разбъркайте енергично, докато целият шоколад се разтопи. Добавете разтопения шоколад (трябва да е топъл) на струйка към сместа за пълнежа, при непрекъснато разбъркване.
- 6. Излейте пълнежа върху охладената изпечена основа. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса (с вентилатор) 60 минути. След това оставете чийзкейка да изстине за кратко и отстранете стените на формата. След като изстине напълно, поставете чийзкейка в хладилник за 4 часа.
- 7. Измийте и почистете ягодите от дръжките и листата. Разрежете ги на четвъртинки. Подредете ги на голяма купчина по средата на чийзкейка. Поръсете с пудра захар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Павел Павлов
Тортички с ванилов мус
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Мери Бери
Тарт с маракуя
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем