Предаване: В кухнята на шеф Марк МориартиГледайте в: Събота 22 януари от 10:00 | Събота 22 януари от 10:30

Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина 3 см. Поставете ги в купа със студена вода.

2. Почистете месото от ципи. Нарежете го на едри парчета.

3. В тенджера с двойно дъно и огнеупорни дръжки и капак загрейте 1-2 с.л. олио. В него запържете парчетата месо, до тъмнокафяво, от всички страни. Извадете месото в чиния.

4. В същата мазнина запържете нарязаните на едро лук, моркови и селъри. Добавете и маслото. Щом зеленчуците се карамелизират, добавете сухата мащерка, доматеното пюре и брашното. Разбъркайте 1-2 минути. Въренете месото в тенджерата и залейте с червено вино. Пуснете кубчето бульон и добавете водата. Разбъркайте. Добавете двата вида сос, разбъркайте и захлупете. Гответе в предварително загрята фурна на 150 градуса 2 часа. След като я извадите, намачкайте месото и зеленчуците с помощта на преса за картофи.

5. На дъното на тава подредете един слой кръгчета картофи. Върху тях изсипете яхнията от телешко. Отгоре подредете втори слой кръгчета картофи. Намажете ги с разтопено масло и печете на 200 градуса 20-25 минути.

 

Продукти

  • 1 кг телешки гърди без кост
  • 3 глави лук
  • 4 моркова
  • 1 стрък селъри
  • 60 г масло
  • 6 с.л. брашно
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. сушена мащерка
  • 400 мл червено вино
  • 1 кубче телешки бульон
  • 800 мл вода
  • 10 мл сос "Уорчестър"
  • 10 мл соев сос
  • 8 големи картофа
  • 50 г разтопено масло

Свързани рецепти