Швейцарски меренг
Рецепта от: Донал Скиан
Хубавото на този сладкиш е, че може да приготвите меренга до 2 дни предварително и да го съхранявате в кутия с капак. А когато дойде времето, съчетайте с шоколадов сос и топки сладолед.
Продукти
- 6 белтъка от яйца от свободно отглеждани кокошки
- 325 г фина захар
- 1 ч.л. бял винен оцет
- За шоколадовия сос:
- 100 г натурален шоколад
- 30 г масло със сол
- 50 г пудра захар
- 75 мл пълномаслена течна сметана
- За гарниране:
- 300 мл пълномаслена течна сметана
- 1 ч.л. ванилова паста
- 500 г ванилов сладолед
- златен прах
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте фурната на 110 градуса (с вентилатор). Постелете 2 плоски тави с хартия за печене.
- 2. Сипете белтъците в чиста и суха метална или стъклена купа и ги разбийте с помощта на миксер, до образуването на меки връхчета. Добавете постепенно захарта, при непрекъснато разбиване. След това добавете и оцета, на тънка струйка, без да спирате да разбивате. Увеличете скоростта на миксера и разбивайте в продължение на 4-5 минути, докато се образува лъскава и гъста смес.
- 3. С помощта на голяма лъжица сипвайте от белтъчната смес в тавите. Оформете нещо като гнезда, с лека вдлъбнатина по средата, на разстояние едно от друго. Поставете във фурната и печете 2 ч. и 30 минути. След това открехнете вратата на фурната и оставете меренга да изстине напълно вътре.
- 4. За шоколадовия сос начупете шоколада в стъклена купа и добавете маслото. Поставете купата на водна баня. Щом продуктите се разтопят, дръпнете от огъня и добавете пудрата захар, като я пресявате. Разбъркайте и добавете сметаната. Разбъркайте до гладкост.
- 5. Разбийте сметаната заедно с ваниловата паста до полуплътност. Поставете я в хладилник. Извадете сладоледа от фризера.
- 6. подредете 4 целувки върху поднос за торта. Върху тях сипете няколко лъжици бита сметана. След това подредете 4 топки сладолед. Поставете втори ред от 4 целувки, върху тях още сметана и още сладолед. Най-отгоре полейте с шоколадов сос, ядки и златен прах.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Павел Павлов
Тортички с ванилов мус
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"