Шоколадов милфьой с череши и шоколадов сос
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Милфьой се приготвя от тънки листчета бутер тесто. В тази рецепта между тях се редуват 3 вида крем - черешов, шоколадов и Шантили.
Продукти
- 300 г бутер тесто
- 50 г пудра захар
- За черешовия сос:
- 3 с.л. захар
- 300 г череши (без костилки)
- 1 пръчка канела
- 120 мл червено вино
- За шоколадовия сос:
- 100-120 мл вода
- 2 с.л. златен сироп
- 2 с.л. какао
- 100 г натурален шоколад (70% какао)
- щипка сол
- За крем Шантили:
- 300 мл течна сметана
- 1 шушулка ванилия
- 50 г пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. С помощта на ринг (диаметър 10 см) изрежете 8 кръгчета от бутер тестото. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене. Поръсете с плътен слой пудра захар. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 15-20 минути.
- 2. Поръсете 3 с.л. захар на дъното на леко загрят тиган. Изчакайте захарта да се разтопи и да се карамелизира. Тогава добавете черешите и пръчката канела. Оставете сместа за 1-2 минути, след това добавете виното. Оставете виното да се редуцира до конистенция на сироп. Пресипете сместа в купа и оставете напълно да изстине.
- 3. За шоколадовия сос сипете вода в тенджерка и добавете златния сироп (или мед). Разбъркайте с помощта на тел и добавете какаото. Разбъркайте. Накрая добавете начупения шоколад. Разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
- 4. За крем Шантили разбийте сметаната с пудра захар и остъргана вътрешност на шушулка ванилия, с помощта на миксер. Поставете крема в хладилник.
- 5. Изрежете отворчета в 4 от изпечените кръгчета бутер тесто, с помощта на остър нож. Напълнете с череши и поставете в десертни чинии. Полейте с черешов сос. Сипете голяма лъжица крем Шантили. Поставете капаче и полейте с шоколадов сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди