Милфьой се приготвя от тънки листчета бутер тесто. В тази рецепта между тях се редуват 3 вида крем - черешов, шоколадов и Шантили.

Продукти

  • 300 г бутер тесто
  • 50 г пудра захар
  • За черешовия сос:
  • 3 с.л. захар
  • 300 г череши (без костилки)
  • 1 пръчка канела
  • 120 мл червено вино
  • За шоколадовия сос:
  • 100-120 мл вода
  • 2 с.л. златен сироп
  • 2 с.л. какао
  • 100 г натурален шоколад (70% какао)
  • щипка сол
  • За крем Шантили:
  • 300 мл течна сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 50 г пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. С помощта на ринг (диаметър 10 см) изрежете 8 кръгчета от бутер тестото. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене. Поръсете с плътен слой пудра захар. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 15-20 минути.
  • 2. Поръсете 3 с.л. захар на дъното на леко загрят тиган. Изчакайте захарта да се разтопи и да се карамелизира. Тогава добавете черешите и пръчката канела. Оставете сместа за 1-2 минути, след това добавете виното. Оставете виното да се редуцира до конистенция на сироп. Пресипете сместа в купа и оставете напълно да изстине.
  • 3. За шоколадовия сос сипете вода в тенджерка и добавете златния сироп (или мед). Разбъркайте с помощта на тел и добавете какаото. Разбъркайте. Накрая добавете начупения шоколад. Разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
  • 4. За крем Шантили разбийте сметаната с пудра захар и остъргана вътрешност на шушулка ванилия, с помощта на миксер. Поставете крема в хладилник.
  • 5. Изрежете отворчета в 4 от изпечените кръгчета бутер тесто, с помощта на остър нож. Напълнете с череши и поставете в десертни чинии. Полейте с черешов сос. Сипете голяма лъжица крем Шантили. Поставете капаче и полейте с шоколадов сос.

Свързани рецепти

Виж всички