Шоколадов крем-карамел
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Шоколадовият крем-карамел представлява богат шоколадов яйчен крем с невероятно гладък карамелен слой. След като се изпече на водна баня, текстурата на крема се превръща в копринена. Препоръчва се да се сервира охладен, полят с карамеления сос.
Продукти
- олио
- 125 мл вода
- 165 г захар
- 20 мл вода
- За шоколадовия крем:
- 240 мл пълномаслена течна сметана
- 335 мл пълномаслено прясно мляко
- 1 ч.л. ванилова паста
- 4 яйца
- 75 г захар
- 15 г какао
Начин на приготвяне:
- 1. За карамела в тенджерка сипете 125 мл вода и 165 г захар. Разбърквайте леко, докато захарта се разтопи. След това усилете огъня и гответе около 20 минути, докато захарта се карамелизира и придобие тъмно златист цвят. Дръпнете от огъня и добавете 20 мл вода. Разбъркайте.
- 2. Изсипете карамела в предварително напръскана с олио форма (диаметър 20 см).
- 3. За крема сипете в тенджерка прясното мляко и сметаната. Добавете ваниловата паста и изчакайте сместа да се загрее, почти да заври. В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете какаото и разбийте отново. Малко по малко, добавете горещата смес към яйцата, при непрекъснато разбъркване.
- 4. Пресипете сместа за крема през цедка в кана. Излейте сместа върху карамела във формата. Покрийте формата с лист хартия за печене, а отгоре с лист алуминиево фолио, притиснете по краищата. Ако имате фурна с функция готвене на пара, гответе на 85 градуса 70 минути. Ако нямате такава функция на фурната, поставете формата в голяма, по-дълбока тава и я напълнете с гореща вода до ¾ от височината на формата с крем-карамела. Печете на същата температура, за същото време.
- 5. Оставете крем-карамела да изстине напълно на стайна температура, след това го охладете в хладилник за 3 часа. Поставете голяма чиния за сервиране (по-голяма от формата) върху формата с крема и рязко го обърнете върху нея. Нарежете на парчета.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Павел Павлов
Шоколадово парфе
Рецепти Стоян и Лора
Панакота с кисело мляко и горски плодове
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов мус с малини
Рецепти Стоян и Лора
Десерт "Дубайски шоколад"
Рецепти Къртис Стоун
Лимонов мус с маскарпоне
Рецепти Къртис Стоун
Кокосова панакота със сорбе от маракуя и мескал
Рецепти Стоян и Лора
Панакота с крем от мандарини
Рецепти Рудолф ван Веен
Мус от червено вино с плодови топчета
Рецепти Кирстен Тиболс
Тропичен десерт в чаши
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов крем брюле