Профитероли, облечени в шоколадов мус

Профитероли, облечени в шоколадов мус

Начин на приготвяне:

Това е многокомпонентен десерт - профитероли от парено тесто, пълнени с лимонов крем, облечени в какаово тесто и гарнирани с шоколадов мус.

1. За какаовото тесто смесете всички съставки в купа до хомогенност. Увийте тестото в хартия за печене и го поставете във фризер за 20 минути. Разточете тестото на тънък слой между два листа хартия за печене и с помощта на накрайник на шприц изрежете от него кръгчета с диаметър 1 см.

2. За бисквитената основа в купа сипете брашното, захарта и яйцето и разбъркайте до хомогенност. Добавете олиото и омесете тесто. Разточете го в кръгла форма и го поставете в постлана с хартия за печене тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути. След това изрежете кръгчета с диаметър 4 см.

3. За пареното тесто за профитеролите сипете водата в тенджерка. Щом заври, добавете щипка сол и маслото. Изчакайте маслото да се разтопи и добавете брашното наведнъж. Бъркайте енергично до получаването на топка тесто, около 2-3 минути. Дръпнете от огъня и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и разбъркайте. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате и изчаквате всяко да се поеме от сместа. Пресипете пареното тесто в пош с гладък накрайник.

4. Шприцовайте по малко тесто в четирите краища на голяма тава за печене. Постелете лист хартия за печене и шприцовайте топчици от тестото. Върху всеки профитерол поставете кръгче от какаовото тесто, като притиснете леко. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 15 минути*.

5. За лимоновия крем сипете лимоновия сок и захарта в тенджерка. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете жълтъците като разбърквате енергично докато температурата на сместа достигне 86 градуса. Добавете маслото и разбийте с пасатор. Пресипете крема в купичка, покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник докато се стегне.

6. За шоколадовия мус сипете сметаната в тенджерка и я оставете да заври. В купичка разбъркайте желатина с 3 с.л. вода и изчакайте той да набъбне. В купа сипете нарязания на ситно шоколад /или шоколадов чипс/. Едновременно добавете горещата сметана и разтворения желатин. Разбъркайте внимателно докато шоколада се разтопи и сместа стане хомогенна. Пресипете сместа в голяма купа и я поставете в хладилник докато се охлади.

7. Разбийте с миксер шоколадовата смес до пухкав и стегнат крем. Пресипете муса в пош с тънък накрайник.

8. С помощта на нож направете дупки по средата на всеки изстинал еклер, от горната му страна, и го напълнете с лимонов крем.

9. За да „облечете“ профитеролите, разстелете дълъг лист прозрачно фолио върху плота. В единия му край поставете една бисквита /кръгче от основата/ и върху него поставете пълнен профитерол. „Облечете“ еклера с шоколадов мус като шприцовате ленти отдолу нагоре. Увийте облечения профитерол във фолио стегнато и отрежете. Поставете така оформените профитероли във фризера за 30-40 минути.

10. За пяната за профитероли с шоколадов мус сложете предварително измитите цели ягоди и резените манго в тенджерка. Залейте с портокалов сок и оставете да заври. Намачкайте плодовете. Добавете лецитина, разбъркайте леко и изчакйте той да се поеме от плодовете. Дръпнете от огъня и разбийте сместа с пасатор до образуването на мехурчета.

11. По средата на десертна чиния шприцовайте линия от шоколадов мус. В единия край поставете облечен профитерол. Гарнирайте със сезонни плодове и натрошени запечени ядки. Профитероли рецепта.

*Поставете изпечените профитероли в загрята фурна на 100 градуса докато приготвяте останалите компоненти на десерта.

Профитероли

профитероли рецепта

профитероли с шоколадов мус

Продукти

За основата:

  • 100 г брашно
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • 4 с.л. олио

За какаовото тесто:

  • 100 г брашно
  • 70 г кафява захар
  • 30 г какао
  • 100 г меко масло

За плодовата пяна:

  • 200 г ягоди
  • 0.5 манго
  • 1 с.л. лецитин на прах
  • 100 мл портокалов сок

За лимоновия крем:

  • 50 мл лимонов сок
  • 100 г захар
  • 4 жълтъка
  • 100 г масло

За шоколадовия мус:

  • 225 мл пълномаслена течна животинска сметана
  • 100 г натурален шоколад
  • 1 г желатин на прах
  • 3 с.л. вода

За пареното тесто:

  • 120 мл вода
  • 50 г масло
  • щипка сол
  • 2 яйца
  • 70 г брашно
  • 0.5 шушулка ванилия

Свързани рецепти