Печена пуйка
Рецепта от: Донал Скиан
Тази рецепта за печена пуйка е класическа за английската кухня. Пуйката се маринова с подправки и портокалова кора, след това се пече, намазана с овкусено масло и напълнена със зеленчуци. В резултат месото се получава много сочно.
Продукти
- За маринатата:
- 4 скилики чесън
- 2 с.л. зърна черен пипер
- 3 с.л. сол
- 2 с.л. захар
- 2 портокала, настъргана кора
- За пуйката:
- 5-6 кг пуйка (без шия и вътрешности)
- 1 глава чесън
- 5-6 стръка мащерка
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 стъбла селъри
- 600 мл пилешки ли пуешки бульон
- сол и черен пипер
- За овкусеното масло:
- 100 г меко масло
- 2 ч.л. нарязана мащерка
- 1 с.л. нарязан магданоз
- 1 с.л. нарязана салвия
Начин на приготвяне:
- 1. За маринатата в купичка сипете солта и захарта. Счукайте на едро зърната черен пипер и ги добавете и тях. Добавете смачканите с преса скилидки чесън и фино настърганата портокалова кора. Разбъркайте добре.
- 2. Поставете пуйката в дълбока тавичка и втрийте маринатата в кожата и във вътрешността и. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 нощ.
- 3. За овкусеното масло смесете в купа мекото масло с пресните нарязани подправки, фино настъргана портокалова кора, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
- 4. Втрийте маслото в пуйката (със стайна температура) и вътрешността и, като отделите 1 с.л. от него и го подпъхнете под кожата в областта на гърдите. Подпъхнете крилата под тялото на пуйката. Поръсете кожата със сол и черен пипер. Вържете пуйката с готварски конец, като започнете от долната страна, завържете краката.
- 5. Във вътрешността на пуйката поставете цели стръкове мащерка, разрязаната на две глава чесън, четвърт лук, 1 морков и 1 стрък селъри, нарязани на едри парчета. Останалите зеленчуци подръдете около пуйката. Налейте 1/3 от бульона в тавата. Увийте добре пуйката в алуминиево фолио и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 2 часа.
- 6. Извадете пуйката от фурната и отстранете алуминиевото фолио. Налейте останалия бульон и печете още 2 часа. Извадете пуйката в чиния, покрийте я хлабаво с алуминиево фолио и я оставете да почине 30 минути. След това нарежете на парчета и поднесете с плънка за пуйка с червени боровинки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджела Лоусън
Пуешки гърди с коледна плънка
Рецепти Дона Хей
Печена пуйка, маринована с мащерка
Рецепти Гордън Рамзи
Печена пуйка с лимон, магданоз и чесън
Рецепти Стоян и Лора
Сандвич с пуешки бургер
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати