Описание:

1. За маринатата в купичка сипете солта и захарта. Счукайте на едро зърната черен пипер и ги добавете и тях. Добавете смачканите с преса скилидки чесън и фино настърганата портокалова кора. Разбъркайте добре.

2. Поставете пуйката в дълбока тавичка и втрийте маринатата в кожата и във вътрешността и. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 нощ.

3. За овкусеното масло смесете в купа мекото масло с пресните нарязани подправки, ф ино настъргана портокалова кора, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

4. Втрийте маслото в пуйката (със стайна температура) и вътрешността и, като отделите 1 с.л. от него и го подпъхнете под кожата в областта на гърдите. Подпъхнете крилата под тялото на пуйката. Поръсете кожата със сол и черен пипер. Вържете пуйката с готварски конец, като започнете от долната страна, завържете краката.

5. Във вътрешността на пуйката поставете цели стръкове мащерка, разрязаната на две глава чесън, четвърт лук, 1 морков и 1 стрък селъри, нарязани на едри парчета. Останалите зеленчуци подръдете около пуйката. Налейте 1/3 от бульона в тавата. Увийте добре пуйката в алуминиево фолио и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 2 часа.

6. Извадете пуйката от фурната и отстранете алуминиевото фолио. Налейте останалия бульон и печете още 2 часа. Извадете пуйката в чиния, покрийте я хлабаво с алуминиево фолио и я оставете да почине 30 минути. След това нарежете на парчета и поднесете с плънка за пуйка с червени боровинки.

Продукти

За маринатата:

  • 4 скиливдки чесън
  • 2 с.л. зърна черен пипер
  • 3 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 2 портокала, настъргана кора

 

За пуйката:

  • 5-6 кг пуйка (без шия и вътрешности)
  • 1 глава чесън
  • 5-6 стръка мащерка
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 2 стъбла селъри
  • 600 мл пилешки ли пуешки бульон
  • сол и черен пипер

 

За овкусеното масло:

  • 100 г меко масло
  • 2 ч.л. нарязана мащерка
  • 1 с.л. нарязан магданоз
  • 1 с.л. нарязана салвия

 

Свързани рецепти