Печена гъска
Рецепта от: Джейми Оливър
@ David Loftus 2014

Гъската се овкусява с домашно приготвена смес от подправки и мандарини. Печеното месо се поднася с глазирани моркови и сос.
Продукти
- 1 цяла гъска (4 кг) + дреболиите
- зехтин
- 1 мандарина
- 15 г пресен розмарин
- 2 глави лук
- 3 моркова
- 3 стръка селъри или 1 глава целина
- шепа пресни дафинови листа или 5 сухи
- 30 мл портвайн
- 2 пълни с.л. брашно
- 1 литър оорганичен пилешки бульон
- 1 нар
- За сместа от подправки:
- 90 г звездовиден анасон
- 90 г семена фенел
- 75 г зърна кориандър
- 30 г сечуански пипер
- 15 г гвоздейчета карамфил
- 60 г пръчки канела
- 1 голяма щипка шафран
- 90 г мека кафява захар
- 60 г морска сол
- 30 г черен пипер на зърна
- За глазираните моркови:
- 1 кг дребни моркови
- 50 г безсолно масло
- 1 с.л. гъша мас (по желание)
- 6 скилидки чесън
- 1/2 връзка прясна мащерка
- 2 мандарини
- 2 с.л. течен мед или мека кафява захар
Начин на приготвяне:
- 1. Сложете всички подправки за сместа от подправки в кухненски блендер и ги смелете фино. Пресипете сместа, като я пресявате през цедка в буркан с винтова капачка. Отделете 2 с.л. от сместа, а останалото съхранявайте в буркана и използвайте за различни видове меса.
- 2. С помощта на остър нож надупчете тлъстата част на месото на гъската в задната и част, до бутчетата и под крилата, за да може мазнината да се разтопи и да изтече по време на печенето. Поръсете малко зехтин и сместа от подправки върху гъската. Втрийте ги много добре в месото, по цялата повърхност на птицата. Във вътрешността на гъската поставате предварително набучените с остър нож мандарини, както и стръковете розмарин.
- 3. Обелете и нарежете главите лук на четвъртини. Почистените моркови и целина нарежете на едри кубчета. Сложете зеленчуците в дълбока тава, добавете 3 сухи дафинови листа, 2-3 стръка розмарин и дреболиите. Разбъркайте много добре и добавете 150 мл студена вода. Поставете тавата най-долу в предварително загрята фурна на 180 градуса. Направо върху решетката на фурната, която е поставена на средно ниво, поставете гъската. По този начин при печенето цялата мазнина ще се стича в тавата със зеленчуците. Печете гъската 3 часа. Ще разберете дали месото е изпечено, като продупчите с шиш най-дебелата част на бутчетата - ако сокът, който изтича е чист, значи гъската е изпечена. На втория час извадете тавата със зеленчуците и поставете под гъската друга.
- 4. Изсипете излишната мазнина от тавата с печените зеленчуци в буркан. Запазете мазнината заедно с 1 дафинов лист в нея за приготвянето на идеалните печени картофи или глазирани моркови. Поставете тавата със зеленчуците върху котлона, на умерен огън. Добавете портвайна и гответе 3 минути, докато сместа се редуцира. Поръсете брашното и разбърквайте в продължение на 1 минута. Излейте пилешкия бульон. Гответе 10 минути, до сгъстяване. Прецедете соса грейви в друг съд, в който можете да го притоплите преди поднасяне.
- 5. Изпечената гъска извадете върху дъска. Покрийте я с 2 листа алуминиево фолио и кухненска кърпа. Оставете я да почива 20-25 минути. След това отделете кожата на гъската и я сложете във фурната за 10 минути, на 180 градуса, да стане хрупкава. Внимавайте да не я изгорите. Отделете бутчетата на гъската. С помощта на две вилици отделете и накъсайте месото, като отстранявате костите. Нарежете внимателно месото от гърдите на птицата. Прехвърлете бутчетата, накъсаното и нарязаното месо в голяма чиния. Разрежете нара на две половини. Поставете едната половина с разрязаната част надолу в ръката си. Потупайте нара отгоре и поръсете месото със зърната му.
- 6. За глазираните моркови обелете морковите, като запазите 0.5 см от зелените им дръжки. В голяма тиган разтопете маслото и гъшата мас по желание. Добавете само смачканите, небелени скилидки чесън. Обръщайте ги на всяка минута. Добавете листенцата мащерка и сока от мандарината, меда и малко вода. Подредете морковите на един ред в тигана. Поръсете със сол и черен пипер. Разтръскайте добре тигана, за да се облеят с течността. Поставете капак, намалете силата на огъня и гответе 15-20 минути, до омекване. Отстранете капака и гответе още 5 минути, докато сосът се карамелизира. Поднесете ги веднага като гарнитура към печената гъска или ги притоплете преди сервиране.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Дона Хей
Печена пуйка, маринована с мащерка
Рецепти Гордън Рамзи
Печена пуйка с лимон, магданоз и чесън
Рецепти Стоян и Лора
Сандвич с пуешки бургер
Рецепти Донал Скиан
Печена пуйка
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак