Печена гъска

@ David Loftus 2014
Печена гъска
Предаване: Коледа в стил ДжеймиГледайте в: Вторник 14 декември от 15:05 | Вторник 14 декември от 20:55

Начин на приготвяне:

1. Сложете всички подправки за сместа от подправки в кухненски блендер и ги смелете фино. Пресипете сместа, като я пресявате през цедка в буркан с винтова капачка. Отделете 2 с.л. от сместа, а останалото съхранявайте в буркана и използвайте за различни видове меса.

2. С помощта на остър нож надупчете тлъстата част на месото на гъската в задната и част, до бутчетата и под крилата, за да може мазнината да се разтопи и да изтече по време на печенето. Поръсете малко зехтин и сместа от подправки върху гъската. Втрийте ги много добре в месото, по цялата повърхност на птицата. Във вътрешността на гъската поставате предварително набучените с остър нож мандарини, както и стръковете розмарин.

3. Обелете и нарежете главите лук на четвъртини. Почистените моркови и целина нарежете на едри кубчета. Сложете зеленчуците в дълбока тава, доавете 3 сухи дафинови листа, 2-3 стръка розмарин и дреболиите. Разбъркайте много добре и добавете 150 мл студена вода. Поставете тавата най-долу в предварително загрята фурна на 180 градуса. Направо върху решетката на фурната, която е поставена на средно ниво, поставете гъската. По този начин при печенето цялата мазнина ще се стича в тавата със зеленчуците. Печете гъската 3 часа. Ще разберете дали месото е изпечено, като продупчите с шиш най-дебелата част на бутчетата - ако сокът, който изтича е чист, значи гъската е изпечена. На втория час извадете тавата със зеленчуците и поставете под гъската друга.

4. Изсипете излишната мазнина от тавата с печените зеленчуци в буркан. Запазете мазнината заедно с 1 дафинов лист в нея за приготвянето на идеалните печени картофи или глазирани моркови. Поставете тавата със зеленчуците върху котлона, на умерен огън. Добавете портвайна и гответе 3 минути, докато сместа се редуцира. Поръсете брашното и разбърквайте в продължение на 1 минута. Излейте пилешкия бульон. Гответе 10 минути, до сгъстяване. Прецедете соса грейви в друг съд, в който можете да го притоплите преди поднасяне.

5. Изпечената гъска извадете върху дъска. Покрийте я с 2 листа алуминиево фолио и кухненска кърпа. Оставете я да почива 20-25 минути. След това отделете кожата на гъската и я сложете във фурната за 10 минути, на 180 градуса, да стане хрупкава. Внимавайте да не я изгорите. Отделете бутчетата на гъската. С помощта на две вилици отделете и накъсайте месото, като отстранявате костите. Нарежете внимателно месото от гърдите на птицата. Прехвърлете бутчетата, накъсаното и нарязаното месо в голяма чиния. Разрежете нара на две половини. Поставете едната половина с разрязаната част надолу в  ръката си. Потупайте нара отгоре и поръсете месото със зърната му.

6. За глазираните моркови обелете морковите, като запазите 0.5 см от зелените им дръжки. В голяма тиган разтопете маслото и гъшата мас по желание. Добавете само смачканите, небелени скилидки чесън. Обръщайте ги на всяка минута. Добавете листенцата мащерка и сока от мандарината, меда и малко вода. Подредете морковите на един ред в тигана. Поръсете със сол и черен пипер. Разтръскайте добре тигана, за да се облеят с течността. Поставете капак, намалете силата на огъня и гответе 15-20 минути, до омекване. Отстранете капака и гответе още 5 минути, докато сосът се карамелизира. Поднесете ги веднага като гарнитура към печената гъска или ги притоплете преди сервиране.

Продукти

  • 1 цяла гъска (4 кг) + дреболиите
  • зехтин
  • 1 мандарина
  • 15 г пресен розмарин
  • 2 глави лук
  • 3 моркова
  • 3 стръка селъри или 1 глава целина
  • шепа пресни дафинови листа или 5 сухи
  • 30 мл портвайн
  • 2 пълни с.л. брашно
  • 1 литър оорганичен пилешки бульон
  • 1 нар

 

За сместа от подправки:

  • 90 г звездовиден анасон
  • 90 г семена фенел
  • 75 г зърна кориандър
  • 30 г сечуански пипер
  • 15 г гвоздейчета карамфил
  • 60 г пръчки канела
  • 1 голяма щипка шафран
  • 90 г мека кафява захар
  • 60 г морска сол
  • 30 г черен пипер на зърна

 

За глазираните моркови:

  • 1 кг дребни моркови
  • 50 г безсолно масло
  • 1 с.л. гъша мас (по желание)
  • 6 скилидки чесън
  • 1/2 връзка прясна мащерка
  • 2 мандарини
  • 2 с.л. течен мед или мека кафява захар

Свързани рецепти