Печена пуйка с лимон, магданоз и чесън

Можете да подготвите тази пуйка 1 ден предварително, като я намажете с ароматно масло под кожата. В празничния ден изпечете пуйката и направете сос Грейви.

Продукти

  • За пуйката:
  • 1 свободно отглеждана пуйка
  • сол и черен пипер
  • 2 глави лук
  • 1 лимон
  • 6 дафинови листа
  • зехтин
  • 8 слайса пушен бекон
  • За ароматното масло:
  • 375 г меко масло
  • 1 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 2 лимона настъргана кора и сок
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка връзка магданоз
  • За сос Грейви:
  • сос от пуйката
  • бекон от пуйката
  • лимон от пуйката
  • лук от пуйката
  • 3 домата
  • 4 стръка розмарин
  • 60 мл сух сайдер
  • 300 мл пилешки бульон
  • шепа орехи
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Вземете почистена пуйка с големина 5-5.5 кг. Овкусете със сол и черен пипер вътрешността и.
  • 2. За ароматното масло сипете мекото масло в купа и го овкусете със сол и черен пипер. Добавете зехтина, фино настърганата кора на лимоните, лимоновия сок, пресованите скилидки чесън и нарязания магданоз. Разбъркайте много добре.
  • 3. Разрежете на две небелените глави лук. Измийте и подсушете много добре лимона. напъхайте лука и лимона в пуйката. Добавете и дафиновите листа, по възможност пресни.
  • 4. С промушване на пръсти отделете кожата от месото първо откъм гърдите на пуйката, а след това откъм бутчетата. Вземете топка ароматно масло и го напъхайте между кожата и месото на гърдите. Дръпнете кожата напред, за да затворите отвора, и с приплъзване разнесете маслото доколкото е възможно. Направете същото и от другата страна на пуйката. Накрая намажете цялата пуйка отвън с останалото ароматно масло. Поставете пуйката в дълбока тава, с гърдите нагоре.
  • Може да подготвите пуйката по този начин един ден предварително и да я съхранявате в хладилника, покрита с алуминиево фолио.
  • 5. Поставете пуйката в предварително загрята фурна на 220 градуса за 10 минути, докато стане златиста. Извадете я и я облейте с отделилия се сок от нея. Подредете лентите бекон върху гърдите и, плътно една до друга и облейте отново със сос. Намалете градусите на 180 и печете пуйката още 2 часа и 30 минути. За да разберете дали пуйката е готова, промушете с вилица в основата на бутче и акопотече прозрачен сок, пуйката е готова.
  • 6. След като извадите пуйката от фурната, извадете я от тавата и я сложете в голяма чиния. Отстранете лентите бекон. След като направите соса Грейви, оставете пуйката да почине 2 часа и 30 минути, покрита с фолио или кърпа.
  • 7. Пресипете соса от пуйката от тавата в купа. Поставете тавата върху котлона. Вътре сложете нарязаните на ситно бекона, лука и лимона от пуйката. Залейте със соса от пуйката, добавете нарязаните на кубчета домати и пуснете 3 цели стръка розмарин. Оставете сместа да покъкри, а през това време отделете разни малки парченца от печената пуйка, които не стават за сервиране и ги пуснете цели в тавата. Разбъркайте. Залейте със сайдера, добавете и сока, който се е отделил от пуйката, докато е почивала. Щом течността се редуцира наполовина, намачкайте зеленчуците в тавата с помощта на ръчна преса. Добавете пилешкия бульон и оставете той да изври. /Ако не получите желаната гъстота на соса, за сгъстяване използвайте еднакви количества студено масло и брашно, предварително смесени. Добавете ги и бъркайте в продължение на 4-5 минути/.
  • 8. Прецедете соса в купа, като претирвате с опакото на черпак зеленчуците. Топнете за кратко останалия стрък розмарин. Счукайте ореховите ядки в хаванче. Сложете ги на дъното на сосиера и ги залейте със соса.

Свързани рецепти

Виж всички