Печена пуйка с лимон, магданоз и чесън
1. Вземете почистена пуйка с големина 5-5.5 кг. Овкусете със сол и черен пипер вътрешността и.
2. За ароматното масло сипете мекото масло в купа и го овкусете със сол и черен пипер. Добавете зехтина, фино настърганата кора на лимоните, лимоновия сок, пресованите скилидки чесън и нарязания магданоз. Разбъркайте много добре.
3. Разрежете на две небелените глави лук. Измийте и подсушете много добре лимона. напъхайте лука и лимона в пуйката. добавете и дафиновите листа, по възможност пресни.
4. С промушване на пръсти отделете кожата от месото първо откъм гърдите на пуйката, а след това откъм бутчетата. Вземете топка ароматно масло и го напъхайте между кожата и месото на гърдите. Дръпнете кожата напред, за да затворите отвора, и с приплъзване разнесете маслото доколкото е възможно. Направете същото и от другата страна на пуйката. Накрая намажете цялата пуйка отвън с останалото ароматно масло. Поставете пуйката в дълбока тава, с гърдите нагоре.
Може да подготвите пуйката по този начин един ден предварително и да я съхранявате в хладилника, покрита с алуминиево фолио.
5. Поставете пуйката в предварително загрята фурна на 220 градуса за 10 минути, докато стане златиста. Извадете я и я облейте с отделилия се сок от нея. Подредете лентите бекон върху гърдите и, плътно една до друга и облейте отново със сос. Намалете градусите на 180 и печете пуйката още 2 часа и 30 минути. За да разберете дали пуйката е готова, промушете с вилица в основата на бутче и акопотече прозрачен сок, пуйката е готова.
6. След като извадите пуйката от фурната, извадете я от тавата и я сложете в голяма чиния. Отстранете лентите бекон. След като направите соса Грейви, оставете пуйката да почине 2 часа и 30 минути, покрита с фолио или кърпа.
7. Пресипете соса от пуйката от тавата в купа. Поставете тавата върху котлона. Вътре сложете нарязаните на ситно бекона, лука и лимона от пуйката. Залейте със соса от пуйката, добавете нарязаните на кубчета домати и пуснете 3 цели стръка розмарин. Оставете сместа да покъкри, а през това време отделете разни малки парченца от печената пуйка, които не стават за сервиране и ги пуснете цели в тавата. Разбъркайте. Залейте със сайдера, добавете и сока, който се е отделил от пуйката, докато е почивала. Щом течността се редуцира наполовина, намачкайте зеленчуците в тавата с помощта на ръчна преса. Добавете пилешкия бульон и оставете той да изври. /Ако не получите желаната гъстота на соса, за сгъстяване използвайте еднакви количества студено масло и брашно, предварително смесени. Добавете ги и бъркайте в продължение на 4-5 минути/.
8. Прецедете соса в купа, като претирвате с опакото на черпак зеленчуците. Топнете за кратко останалия стрък розмарин. Счукайте ореховите ядки в хаванче. Сложете ги на дъното на сосиера и ги залейте със соса.

Продукти

  • За пуйката:1 свободно отглеждана пуйка сол и черен пипер 2 глави лук 1 лимон 6 дафинови листа зехтин 8 слайса пушен беконЗа ароматното масло:375 г меко масло 1 с.л. зехтин сол и черен пипер 2 лимона настъргана кора и сок 3 скилидки чесън 1 малка връзка магданозЗа сос Грейви: сос от пуйката бекон от пуйката лимон от пуйката лук от пуйката 3 домата 4 стръка розмарин 60 мл сух сайдер 300 мл пилешки бульон шепа орехи сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички