Тези пухкави шотландски палачинки се сервират топли по няколко една върху друга, намазани със сладко от ревен и малини и сметана.

Продукти

  • 1 ½ ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 3 с.л. захар
  • ½ портокал, настъргана кора
  • ¼ портокал, сок
  • 1 яйце
  • ¾ ч.ч. прясно мляко
  • зехтин
  • масло
  • 200 мл пълномаслена животинска сметана
  • 1 буркан сладко или конфитюр от ревен и малини
  • резени портокал

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа смесете първо сухите съставки – брашно, бакпулвер и захар. Отделно разбийте яйцето с прясното мляко. Добавете течните съставки към сухите на струйка, при непрекъснато разбиване. Щом сместа стане гладка, малко по-гъста от смес за френски палачинки, добавете фино настърганата портокалова кора и портокаловия сок. Разбъркайте.
  • 2. Загрейте тиган с малко зехтин и малко масло. С черпак оформете 3-4 малки палачинки, на достатъчно разстояние една от друга. Щом се образуват балончета по повърхността, обърнете и пържете още 1-2 минути.
  • 3. Сервирайте палачинките по 3-4 една върху друга, като мажете всяка с малко сладко и малко сметана.

Свързани рецепти

Виж всички