Кюфтенца по скандинавски
Рецепта от: Марк Мориарти
С тази рецепта приготвянето на кюфтенца по скандинавски става много лесно. Кюфтенцата се готвят в сметанов сос и се сервират с бързо маринована краставица.
Продукти
- 400 г телешка кайма
- 400 г свинска кайма
- 1 жълтък
- 2 глави лук
- 1 ч.л. смлян бял пипер
- 2 ч.л. смлян бахар
- 15 г морска сол
- 6 с.л. хлебни трохи
- 100 мл прясно мляко
- 5 с.л. малцов оцет
- 500 мл сметана
- ½ лимон, сок
- шепа копър
- 1 краставица
- 2 с.л. малцов оцет
- 1 с.л. захар
- морска сол
- олио
- масло
Начин на приготвяне:
- 1. За маринованата краставица, нарежете краставицата на много тънки кръгчета и ги поставете в дълбока тавичка. Добавете 2 с.л. малцов оцет, 1 с.л. захар и сол. Разбъркайте добре и оставете настрани, докато приготвите кюфтенцата.
- 2. Нарежете лука на много ситно и го запържете в тиган с 1-2 с.л. олио и щипка сол, докато омекне. Пресипете го в купа.
- 3. Залейте хлебните трохи с прясното мляко и ги оставете настрани за 5-6 минути. След това ги изтискайте и ги добавете при лука.
- 4. В купата добавете двата вида кайма, 1 с.л. сол, бял пипер и бахар. Омесете каймата с ръце.
- 5. С мокри ръце оформете малки кръгли кюфтенца и ги подредете в тава.
- 6. В тиган с незалепващо покритие сипете 2-3 с.л. олио и добавете 20 г масло. Изпържете кюфтенцата от двете страни, до тъмно златист цвят. Извадете кюфтенцата в чиния.
- 7. В същия тиган добавете 5 с.л. малцов оцет и изчакайте 10 секунди. След това добавете течната сметана и с помощта на дървена лъжица оберете всичко от дъното на тигана. Гответе на висока температура. Върнете кюфтенцата в соса и гответе 2 минути. След това обърнете кюфтенцата и гответе още минута. Дръпнете от огъня и овкусете със сол, бял пипер, фино настъргана лимонова кора и лимонов сок. Разбъркайте.
- 8. Поднесете кюфтенцата по скандинавски в дълбока чиния. Върху тях подредете резенчета маринована краставица и стръкчета копър.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печена наденица рагу
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско