Кюфтенца по скандинавски

С тази рецепта приготвянето на кюфтенца по скандинавски става много лесно. Кюфтенцата се готвят в сметанов сос и се сервират с бързо маринована краставица.

Продукти

  • 400 г телешка кайма
  • 400 г свинска кайма
  • 1 жълтък
  • 2 глави лук
  • 1 ч.л. смлян бял пипер
  • 2 ч.л. смлян бахар
  • 15 г морска сол
  • 6 с.л. хлебни трохи
  • 100 мл прясно мляко
  • 5 с.л. малцов оцет
  • 500 мл сметана
  • ½ лимон, сок
  • шепа копър
  • 1 краставица
  • 2 с.л. малцов оцет
  • 1 с.л. захар
  • морска сол
  • олио
  • масло

Начин на приготвяне:

  • 1. За маринованата краставица, нарежете краставицата на много тънки кръгчета и ги поставете в дълбока тавичка. Добавете 2 с.л. малцов оцет, 1 с.л. захар и сол. Разбъркайте добре и оставете настрани, докато приготвите кюфтенцата.
  • 2. Нарежете лука на много ситно и го запържете в тиган с 1-2 с.л. олио и щипка сол, докато омекне. Пресипете го в купа.
  • 3. Залейте хлебните трохи с прясното мляко и ги оставете настрани за 5-6 минути. След това ги изтискайте и ги добавете при лука.
  • 4. В купата добавете двата вида кайма, 1 с.л. сол, бял пипер и бахар. Омесете каймата с ръце.
  • 5. С мокри ръце оформете малки кръгли кюфтенца и ги подредете в тава.
  • 6. В тиган с незалепващо покритие сипете 2-3 с.л. олио и добавете 20 г масло. Изпържете кюфтенцата от двете страни, до тъмно златист цвят. Извадете кюфтенцата в чиния.
  • 7. В същия тиган добавете 5 с.л. малцов оцет и изчакайте 10 секунди. След това добавете течната сметана и с помощта на дървена лъжица оберете всичко от дъното на тигана. Гответе на висока температура. Върнете кюфтенцата в соса и гответе 2 минути. След това обърнете кюфтенцата и гответе още минута. Дръпнете от огъня и овкусете със сол, бял пипер, фино настъргана лимонова кора и лимонов сок. Разбъркайте.
  • 8. Поднесете кюфтенцата по скандинавски в дълбока чиния. Върху тях подредете резенчета маринована краставица и стръкчета копър.

Свързани рецепти

Виж всички