Козуначени кифли с шоколад
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е рецепта за козуначено тесто, на което му трябва топлина и достатъчно време за втасване. В резултат ще получите пухкави кифлички с течен шоколад.
Продукти
- 500 г брашно за козунаци
- 150 г захар (+ за поръсване)
- 3 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 50 г краве масло (+ за намазване)
- 30 г прясна мая
- 1 с.л. тъмен ром
- 1 лимон, настъргана кора
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 1/2 ч.л. сол
- 200 г течен шоколад
Начин на приготвяне:
- 1. Смесете маята с половината от затопленото мляко и малко захар и щипка брашно. Оставете я да шупне.
- 2. Разбийте две яйца с миксер, прибавете захарта и отново разбийте. Налейте и рома.
- 3. Изсипете брашното в голяма купа. Оформете кладенче. Прибавете разбитите яйца, шупналата мая, останалото мляко, настърганата лимонова кора, ваниловата захар, разтопеното масло и солта.
- 4. Замесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса.
- 5. Разделете тестото на две и разточете върху набрашнен плот кръгове с диаметър около 50 см и дебелина 3–4 мм. Нарежете всеки на 12 триъгълника.
- 6. Върху всеки триъгълник поставете шоколад и навийте така, че да се получат кифлички.
- 7. Подредете ги в тава, намажете с разбито яйце и поръсете със захар. Оставете ги да втасат.
- 8. Изпечете кифличките в загрята на 180 градуса фурна за 15–20 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Надия Хюсеин
Шоколадов соден хляб
Рецепти Силвия Колока
Селски пай със спанак
Рецепти Стоян и Лора
Сандвичи с авокадо мус
Рецепти Надия Хюсеин
Понички с конфитюр
Рецепти Надия Хюсеин
Уелски кексчета със семена резене и кули от боровинки
Рецепти Надия Хюсеин
Сладки кифлички (сконс) с кокосов крем и сладко от ананас
Рецепти Надия Хюсеин
Охлювчета с кафе
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени рула с орехи и мармалад
Рецепти Силвия Колока
Понички с крем