Това е рецепта за козуначено тесто, на което му трябва топлина и достатъчно време за втасване. В резултат ще получите пухкави кифлички с течен шоколад.

Продукти

  • 500 г брашно за козунаци
  • 150 г захар (+ за поръсване)
  • 3 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г краве масло (+ за намазване)
  • 30 г прясна мая
  • 1 с.л. тъмен ром
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 г течен шоколад

Начин на приготвяне:

  • 1. Смесете маята с половината от затопленото мляко и малко захар и щипка брашно. Оставете я да шупне.
  • 2. Разбийте две яйца с миксер, прибавете захарта и отново разбийте. Налейте и рома.
  • 3. Изсипете брашното в голяма купа. Оформете кладенче. Прибавете разбитите яйца, шупналата мая, останалото мляко, настърганата лимонова кора, ваниловата захар, разтопеното масло и солта.
  • 4. Замесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса.
  • 5. Разделете тестото на две и разточете върху набрашнен плот кръгове с диаметър около 50 см и дебелина 3–4 мм. Нарежете всеки на 12 триъгълника.
  • 6. Върху всеки триъгълник поставете шоколад и навийте така, че да се получат кифлички.
  • 7. Подредете ги в тава, намажете с разбито яйце и поръсете със захар. Оставете ги да втасат.
  • 8. Изпечете кифличките в загрята на 180 градуса фурна за 15–20 минути.

Свързани рецепти

Виж всички