Този кекс с мед може да се приготви както на барбекю с капак, така и във фурна. Кексът е овкусен с настъргана портокалова кора и кардамон и се поднася с крем Шантили и пресни малини.

Продукти

  • 150 г меко масло
  • 225 г захар
  • 1 портокал, настъргана кора
  • 1/2 ч.л. смлян кардамон
  • 3 яйца
  • 1 жълтък
  • 300 г брашно с набухвател
  • 75 г течен мед
  • За крема:
  • 200 мл пълномаслена течна сметана
  • 50 г пудра захар
  • 1 шушулка ванилия
  • Допълнително:
  • 125 г малини
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа смесете мекото масло със захарта, фино настърганата портокалова кора и кардамона. Разбийте добре с помощта на шпатула.  Добавете яйцата, а след това и жълтъка, едно по едно, като разбивате след всяко.  Добавете меда и пресятото брашно. Разбъркайте до хомогенност.
  • 2. намажете с мазнина дъното и стените на форма с пружина (диаметър 23 см) и изрежете хартия за печене за дъното и стените и. Изсипете сместа във формата и загладете повърхността много добре. Печете в предварително загрято на температура 160-170 градуса барбекю с капак 60-70 минути. Не отваряйте барбекюто в първите 40 минути. След това проверявайте готовността на кекса с помощта на дървена клечка. След като извадите кекса, оставете да изстине за 10 минути във формата. Прехвърлете върху решетка, поръсете с пудра захар, ако желаете, и оставете да изстине.
  • 3. За крема разбийте сметаната заедно с пудра захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
  • 4. Сервирайте парче кекс с мед, гарнирано с малко малини и лъжица крем Шантили.

Свързани рецепти

Виж всички