Кекс с мед на барбекю
Рецепта от: Том Керидж
Този кекс с мед може да се приготви както на барбекю с капак, така и във фурна. Кексът е овкусен с настъргана портокалова кора и кардамон и се поднася с крем Шантили и пресни малини.
Продукти
- 150 г меко масло
- 225 г захар
- 1 портокал, настъргана кора
- 1/2 ч.л. смлян кардамон
- 3 яйца
- 1 жълтък
- 300 г брашно с набухвател
- 75 г течен мед
- За крема:
- 200 мл пълномаслена течна сметана
- 50 г пудра захар
- 1 шушулка ванилия
- Допълнително:
- 125 г малини
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. В купа смесете мекото масло със захарта, фино настърганата портокалова кора и кардамона. Разбийте добре с помощта на шпатула. Добавете яйцата, а след това и жълтъка, едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете меда и пресятото брашно. Разбъркайте до хомогенност.
- 2. намажете с мазнина дъното и стените на форма с пружина (диаметър 23 см) и изрежете хартия за печене за дъното и стените и. Изсипете сместа във формата и загладете повърхността много добре. Печете в предварително загрято на температура 160-170 градуса барбекю с капак 60-70 минути. Не отваряйте барбекюто в първите 40 минути. След това проверявайте готовността на кекса с помощта на дървена клечка. След като извадите кекса, оставете да изстине за 10 минути във формата. Прехвърлете върху решетка, поръсете с пудра захар, ако желаете, и оставете да изстине.
- 3. За крема разбийте сметаната заедно с пудра захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
- 4. Сервирайте парче кекс с мед, гарнирано с малко малини и лъжица крем Шантили.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел