Тази много шоколадова торта със сметанов крем в правоъгълна форма е идеална за всеки празник, на който ще присъстват много хора. Може да я приготвите предварително.

Продукти

  • 30 г какао
  • 5 с.л. гореща вода
  • 225 г захар
  • 225 г мандраджийско масло (студено)
  • 275 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 4 яйца
  • За шоколадовия ганаш:
  • 450 мл пълномаслена течна сметана
  • 450 г шоколад (40% какао)
  • За пълнежа:
  • 4 с.л. крем ликьор
  • 300 мл пълномаслена сметана
  • За украса:
  • 175 г шоколадови топчета
  • 8 шоколадови трюфела

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Намажете с масло и постелете дъното с хартия за печене на 1 или 2 тави (30х23 см).
  • 2. За блатовете, в голяма купа сипете какаото и добавете горещата вода. Разбъркайте до получаването на гладка паста. Добавете яйцата, нарязаното на кубчета студено масло, брашното, бакпулвера и 1 с.л. прясно мляко. Разбийте с помощта на миксер, до хомогенност.
  • 3. Изсипете половината смес в приготвената тава. Ако работите с две тави наведнъж, изсипете останалата смес във втората тава. Разпределете равномерно сместа в тавите и печете 35 минути. Извадете блатовете и ги оставете да изстинат в тавите 5-10 минути, след това ги извадете и охладете напълно върху решетки.
  • 4. За ганаша загрейте сметаната в тенджерка, почти до завиране. Дръпнете от огъня и към нея добавете начупения шоколад. Разбъркайте енергично с помощта на тел, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Пресипете ганаша в купа и го оставете да изстине. Пресипете 350 г от него в пош с назъбен накрайник.
  • 5. Разбийте сметаната до образуването на меки връхчета. Добавете половината крем ликьор („Бейлис“) към нея и разбъркайте. С останалия ликьор поръсете долния блат.
  • 6. Поставете долния блат върху голям поднос. Нанесете битата сметана равномерно върху него. Захлупете с втория блат и притиснете добре. Нанесете шоколадовия ганаш по цялата повърхност на тортата равномерно. Отстрани оформете резки с помощта на дръжката на вилица.
  • 7. Шприцовайте малки розички една до друга по края на целия правоъгълник. След това шприцовайте вътре 3 реда от розички. В редовете подредете шоколадови топчета и поръсете начупени шоколадови трюфели.

Свързани рецепти

Виж всички