Празнична шоколадова торта
Рецепта от: Мери Бери
Тази много шоколадова торта със сметанов крем в правоъгълна форма е идеална за всеки празник, на който ще присъстват много хора. Може да я приготвите предварително.
Продукти
- 30 г какао
- 5 с.л. гореща вода
- 225 г захар
- 225 г мандраджийско масло (студено)
- 275 г брашно с набухвател
- 1 ч.л. бакпулвер
- 4 яйца
- За шоколадовия ганаш:
- 450 мл пълномаслена течна сметана
- 450 г шоколад (40% какао)
- За пълнежа:
- 4 с.л. крем ликьор
- 300 мл пълномаслена сметана
- За украса:
- 175 г шоколадови топчета
- 8 шоколадови трюфела
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Намажете с масло и постелете дъното с хартия за печене на 1 или 2 тави (30х23 см).
- 2. За блатовете, в голяма купа сипете какаото и добавете горещата вода. Разбъркайте до получаването на гладка паста. Добавете яйцата, нарязаното на кубчета студено масло, брашното, бакпулвера и 1 с.л. прясно мляко. Разбийте с помощта на миксер, до хомогенност.
- 3. Изсипете половината смес в приготвената тава. Ако работите с две тави наведнъж, изсипете останалата смес във втората тава. Разпределете равномерно сместа в тавите и печете 35 минути. Извадете блатовете и ги оставете да изстинат в тавите 5-10 минути, след това ги извадете и охладете напълно върху решетки.
- 4. За ганаша загрейте сметаната в тенджерка, почти до завиране. Дръпнете от огъня и към нея добавете начупения шоколад. Разбъркайте енергично с помощта на тел, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Пресипете ганаша в купа и го оставете да изстине. Пресипете 350 г от него в пош с назъбен накрайник.
- 5. Разбийте сметаната до образуването на меки връхчета. Добавете половината крем ликьор („Бейлис“) към нея и разбъркайте. С останалия ликьор поръсете долния блат.
- 6. Поставете долния блат върху голям поднос. Нанесете битата сметана равномерно върху него. Захлупете с втория блат и притиснете добре. Нанесете шоколадовия ганаш по цялата повърхност на тортата равномерно. Отстрани оформете резки с помощта на дръжката на вилица.
- 7. Шприцовайте малки розички една до друга по края на целия правоъгълник. След това шприцовайте вътре 3 реда от розички. В редовете подредете шоколадови топчета и поръсете начупени шоколадови трюфели.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Торта с мак и рикота
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел