Каридопита
Рецепта от: Стоян и Лора
Каридопита е сиропиран орехов сладкиш. Към смлените орехи се добавят галета и подправки, след това се смесват с разбити със захар яйца. Изпеченият сладкиш се сиропира със захарен сироп и се оставя поне за няколко часа.
Продукти
- 400 г орехи
- 200 г галета
- 20 г бакпулвер
- 1 с.л. канела
- 1 ч.л. индийско орехче
- 1 щипка смлян карамфил
- кората от 1 лимон
- 6 яйца
- 200 г захар
- 200 г разтопено масло
- 80 мл ром (бренди)
- За сиропа:
- 300 г захар
- 300 мл вода
- сокът и кората от 1 портокал
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
- 1. Смелете орехите.
- 2. В купа разбъркайте галетата с бакпулвера, канелата, индийското орехче и карамфила.
- 3. Изсипете сместа при орехите и отново смелете. Прибавете настърганата кора от лимон.
- 4. Разбийте яйцата със захарта до удвояване на обема. Налейте маслото и брендито и пак разбийте.
- 5. Добавете сухите съставки към яйцата и разбъркайте.
- 6. Изсипете в тава, постлана в хартия за печене.
- 7. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути. Оставете да се охлади.
- 8. От водата, захарта, настърганата портокалова кора, сока от цитруса и ванилията направете сироп, като ги загреете на котлона.
- 9. Залейте кейка и оставете да се напои за няколко часа.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж