Каридопита е сиропиран орехов сладкиш. Към смлените орехи се добавят галета и подправки, след това се смесват с разбити със захар яйца. Изпеченият сладкиш се сиропира със захарен сироп и се оставя поне за няколко часа.

Продукти

  • 400 г орехи
  • 200 г галета
  • 20 г бакпулвер
  • 1 с.л. канела
  • 1 ч.л. индийско орехче
  • 1 щипка смлян карамфил
  • кората от 1 лимон
  • 6 яйца
  • 200 г захар
  • 200 г разтопено масло
  • 80 мл ром (бренди)
  • За сиропа:
  • 300 г захар
  • 300 мл вода
  • сокът и кората от 1 портокал
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

  • 1. Смелете орехите.
  • 2. В купа разбъркайте галетата с бакпулвера, канелата, индийското орехче и карамфила.
  • 3. Изсипете сместа при орехите и отново смелете. Прибавете настърганата кора от лимон.
  • 4. Разбийте яйцата със захарта до удвояване на обема. Налейте маслото и брендито и пак разбийте.
  • 5. Добавете сухите съставки към яйцата и разбъркайте.
  • 6. Изсипете в тава, постлана в хартия за печене.
  • 7. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути. Оставете да се охлади.
  • 8. От водата, захарта, настърганата портокалова кора, сока от цитруса и ванилията направете сироп, като ги загреете на котлона.
  • 9. Залейте кейка и оставете да се напои за няколко часа.

Свързани рецепти

Виж всички