Ньокети с тиквички, прошуто и сметанов сос
Рецепта от: Лука Чиано
1. За тестото за пастата сипете семолината в купа и добавете малко по малко топлата вода, като разбърквате с пръсти. Омесете сместа докато се получи тесто. Извадете тестото върху поръсен със семолина плот и го месете с натиск 5 минути. Оформете на топка и увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.
2. Нарежете тестото на 5 парчета (по 100 г). Всяко парче разточете на тънко руло (1 см) с длани, върху поръсен със семолина плот. Нарежете рулото на еднакви парченца (1х1.5 см). Притиснете всяко парченце с показалеца и средния пръст на едната си ръка и го завъртете, за да му придадете форма. Ако разполагате със специална дървена дъска за оформяне на ньоки, използвайте нея. Готовите ньоки дръжте в плоска тава, обилно поръсени със семолина.
3. В дълбок съд сипете прясното мляко и сметаната и изчакайте почти да заврат. Дръпнете от огъня и добавете предварително настъргания пармезан. Бъркайте, докато сиренето се разтопи. Оставете соса да изстине.
4. Разрежете по хоризонтал сиренето Рикота и поставете двете парчета в тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 25 минути.
5. С въртеливи движения отстранете цветовете от бейби тиквичките и ги отделете настрани. Нарежете тиквичките на шайби с дебелина 2 мм.
6. В тенджера с вряща подсолена вода поставете ньокетите и ги варете 3-4 минути.
7. В тиган загрейте зехтина и запържете за около минута нарязаното на дребни кубчета прошуто. Добавете шайбите тиквички и запържете за 2-3 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете половината сос пармезан и разбъркайте. Добавете сварените ньокети като ги изваждате с помощта на решетеста лъжица. Добавете и 1/2 ч.ч. от водата от варенето. Разбъркайте и дръпнете соса от огъня.
8. Пресипете пастата със соса в издълбаната пита пармезан. Добавете останалия сметанов сос и разбъркайте. Поръсете цветовете от тиквички и внимателно разбъркайте.
9. Сервирайте пресните ньокети с тиквички, прошуто и сметанов сос, поръсени с парченца печена рикота и малко саба.
Продукти
- 500 г семолина
- 250 г топла вода
- 200 г прясно мляко
- 200 г пълномаслена течна сметана
- 300 г сирене Пармиджано-Реджано
- 150 г прошуто
- 20 мл саба
- 500 г бейби тиквички с цветове
- 30 мл зехтин екстра върджин
- сол и черен пипер
- 300 г рикота
- Допълнително:
- цяла пита пармезан
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне