Ако разполагате с микс от пресни диви гъби, насладете им се в един импровизиран обяд - с яйца и дресинг от пресен девесил, чесън и зехтин.

Продукти

  • 1 с.л. зехтин
  • 500 г гъби (смес от диви гъби, портобело)
  • 1 стрък естрагон
  • 2 скилидки чесън
  • 15 г масло
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 25 г девесил
  • ½ ч.л. сол
  • 50 мл зехтин
  • 1 ч.л. бял винен оцет
  • 4 с.л. маскарпоне
  • 4 филии хляб с квас
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Запалете огън за скарата.
  • 2. Почистете гъбите със суха четка и ги нарежете на едро, с изключение на гъбите портобело и кладница, ако използвате такива. Сложете гъбите в силно загрят тиган с 1 с.л. зехтин върху скарата или върху котлон. Добавете стръка естрагон, обелените скилидки чесън и накъсаното на парченца масло. Разбъркайте и гответе докато гъбите придобият златист цвят. Прехвърлете гъбите в друг съд с огнеупорни дръжки. Извадете скилидките чесън и ги запазете.
  • 3. Нарежете гъбите портобело на резени и ги запечете направо върху скарата от двете страни, за кратко.
  • 4. Направете 4 гнезда между гъбите и във всяко чукнете по 1 яйце. Поръсете жълтъците с малко сол и поставете капак. Поставете върху скарата или запечете във фурна до готовност на яйцата.
  • 5. За дресинга нарежете листата девесил на ситно и ги сложете в хаванче заедно със скилидките чесън, сол, черен пипер, оцет и зехтин. Счукайте на паста.
  • 6. Поръсете гъбите с дресинга от девесил, поръсете с черен пипер яйцата и сипете по малки топчици маскарпоне на различни места. Поднесете ястието топло.

Свързани рецепти

Виж всички