Пригответе тази семпла храна в сезона на раците. С месото от сварения рак пригответе пастет, а краката и щипките затоплете върху скарата. Поднесете с лесна салата оот нарязани на ленти зеленчуци и лимонов дресинг.

Продукти

  • 1 алабаш
  • 200 г целина
  • 2 лимона
  • 30 мл зехтин
  • 10 г копър
  • 10 г див лук
  • 10 г естрагон
  • 2 сварени рака (х1 кг всеки)
  • 2 с.л. рибен сос
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 1 скилидка чесън
  • 1 филия бял хляб
  • сол и черен пипер
  • хляб с квас

Начин на приготвяне:

  • 1. Запалете огън за скарата.
  • 2. Отделете краката и щипките на сварените раци. Обърнете тялото наобратно и с натиск в горната му част го отворете. Извадете кафявото месо и течността от тялото в купа, помогнете си с лъжица.
  • 3. За пастета, в блендер смесете месото от раците, накъсаната вътрешност на филията бял хляб, нарязаната скилидка чесън и двата вида сос. Овкусете със сол и черен пипер и пасирайте до гладкост.
  • 4. С чукче пукнете краката и щипките на раците и ги подредете в тавичка. Поръсете ги със зехтин и ги оваляйте в него. Поставете ги върху скарата, колкото да се затоплят.
  • 5. За салатата обелете алабаша и целината. Нарежете ги на тънки ленти в купа, с помощта на белачка за зеленчуци. Полейте с малко лимонов сок, за да не потъмнеят. За дресинга смесете лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте. Добавете нарязаните пресни подправки и разбъркайте отново. Залейте зеленчуците с дресинга.
  • 5. Поръсете леко със зехтин филии хляб и ги препечете върху скарата. Намажете с пастет от рак. Сервирайте с топлите крака и щипки рак и салатата.

Свързани рецепти

Виж всички