Сос Ромеско се приготвя с печени червени чушки и произхожда от областта Каталуния в Испания. Този вариант на соса е по-пикантен заради добавянето на пастата от люти чушки Хариса.

Продукти

  • 2 големи червени чушки
  • 100 г филирани бадеми
  • 80 мл зехтин екстра върджин
  • 200 г печени червени чушки Пикильо от буркан
  • 2 скилидки чесън
  • 1 люта червена чушка
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • щипка едър лют червен пипер
  • 50 г сушени домати
  • 50 г паста Хариса
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Изпечете червените чушки, след това ги обелете. Отстранете семките и дръжките им и ги нарежете.
  • 2. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Отстранете дръжката и семките на лютата чушка и я нарежете на тънки лентички. Отцедете чушките Пикильо.
  • 3. Запечете филираните бадеми за кратко в сух тиган.
  • 4. В блендер поставете червените бушки Пикильо, нарязаните люта чушка и чесън, нарязаните печени чушки, филираните бадеми, сушените домати и пастата Хариса. Добавете пушен червен пипер, лют червен пипер, оцета и щипка сол. Пасирайте до гладкост.
  • 5. Пресипете соса в буркан с херметичесско затваряне и съхранявайте в хладилник до 5 дни. Поднесете соса на стайна температура.

Свързани рецепти

Виж всички