Сос Ромеско с хариса
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Сос Ромеско се приготвя с печени червени чушки и произхожда от областта Каталуния в Испания. Този вариант на соса е по-пикантен заради добавянето на пастата от люти чушки Хариса.
Продукти
- 2 големи червени чушки
- 100 г филирани бадеми
- 80 мл зехтин екстра върджин
- 200 г печени червени чушки Пикильо от буркан
- 2 скилидки чесън
- 1 люта червена чушка
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- щипка едър лют червен пипер
- 50 г сушени домати
- 50 г паста Хариса
- 1 с.л. червен винен оцет
- сол
Начин на приготвяне:
- 1. Изпечете червените чушки, след това ги обелете. Отстранете семките и дръжките им и ги нарежете.
- 2. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Отстранете дръжката и семките на лютата чушка и я нарежете на тънки лентички. Отцедете чушките Пикильо.
- 3. Запечете филираните бадеми за кратко в сух тиган.
- 4. В блендер поставете червените бушки Пикильо, нарязаните люта чушка и чесън, нарязаните печени чушки, филираните бадеми, сушените домати и пастата Хариса. Добавете пушен червен пипер, лют червен пипер, оцета и щипка сол. Пасирайте до гладкост.
- 5. Пресипете соса в буркан с херметичесско затваряне и съхранявайте в хладилник до 5 дни. Поднесете соса на стайна температура.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Нико Рейнолдс
Аржентинско чимичури
Рецепти Микела Киапа
Песто с пекорино
Рецепти Нико Рейнолдс
Лютият сос на баба
Рецепти Нико Рейнолдс
Джърк марината
Рецепти Стоян и Лора
Дип от картофи и каперси
Рецепти Лука Чиано
Песто Дженовезе
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов фъдж сос
Рецепти Люк Нгуен
Пикантен доматен дип
Рецепти Примож Долничар
Лют сос
Рецепти Маркъс Уеринг
Печени моркови с кленов сироп