.Съчетанието на сладко и солено превръща тази гарнитура от печени моркови в идеална за всичко, приготвено на скара. Печените моркови се сервират върху кисело мляко и се поръсват с дресинг с горчица и лешници.

Продукти

  • 500 г моркови (различни цветове)
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. кленов сироп
  • сол и черен пипер
  • За дресинга:
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 50 мл зехтин
  • 20 г печени лешници
  • За сервиране:
  • 200 г кисело мляко
  • 25 г листа мента

Начин на приготвяне:

  • 1. Запалете огън и изчакайте въглените да образуват жарава.
  • 2. Почистете леко външния слой на морковите и ги разрежете по дължина, на две. Поставете ги върху голям двоен лист алуминиево фолио. Поръсете ги с предварително запечени в сух тиган семена кимион, сол, черен пипер, кленов сироп или мед и зехтин. Увийте морковите плътно в пакет.
  • 3. Поставете пакета с моркови в жаравата. Печете 20-30 минути, като въртите пакета регулярно. След това отворете пакета и го поставете за кратко отново върху жаравата.
  • 4. За дресинга сипете в бурканче горчицата, оцета и зехтина. Счукайте едро в хаванче предварително запечени в сух тиган лешници и добавете и тях. Затворете бурканчето и разтръскайте енергично. Пресипете дресинга в купичка.
  • 5. На дъното на голяма чиния разстелете кисело мляко. Върху него подредете печените моркови. Поръсете с дресинга или го поднесете отделно. Поръсете с листа мента.

Свързани рецепти

Виж всички