Сладолед с дафинов лист, нектарини и крамбъл
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Сладоледът е с дафинов лист, запечените маслени трохи са овкусени с мащерка, а запечените на грил нектарини са с привкус на розмарин. Свежо, сладко и плодово!
Продукти
- 450 мл прясно мляко
- 225 мл пълномаслена течна сметана
- 5 пресни дафинови листа
- 3 жълтъка
- 120 г захар
- щипка сол
- За крамбъла:
- 100 г брашно
- 75 г светлокафява захар
- 50 г студено масло
- 1 ч.л. прясна мащерка
- За нектарините:
- 3 нектарини
- 2-3 с.л. мед
- 1 стрък розмарин
- щипка сол
- щипка захар
Начин на приготвяне:
- 1. За приготвянето на сладоледа ще ви трябва машина за сладолед. В тенджерка сипете прясното мляко и сметаната. Намачкайте в ръка дафиновите листа и ги пуснете в сместа. Загрейте сместа, като разбърквате внимателно от време на време и я дръпнете от огъня точно преди да заври. Поставете капак и оставете сместа да се запари, за да се освободи аромата на дафиновия лист. Оставете толкова време, колкото прецените.
- 2. В огнеупорна купа разбийте жълтъците със захарта и солта, докато сместа избледнее. Добавете 1/3 от топлата смес към жълтъците, при непрекъснато разбиване. Добавете на още два пъти останалата смес от мляко и сметана. Пресипете сместа обратно в тенджерката и върнете на слаб огън. Бъркайте внимателно в продължение на 5 минути, докато сместа започне да се сгъстява. Сместа не трябва да завира в никакъв случай. Проверете дали сместа се е сгъстила достатъчно, като сипете от крема по обратната страна на лъжица и направите линия по средата с пръст. Ако линията се събира, кремът е готов. Пресипете сместа в чиста кана или купа. Покрийте директно върху повърхността на сместа с прозрачно фолио. Оставете да изстине напълно на стайна температура, след това охладете в хладилник.
- 3. Отстранете дафиновите листа от сместа и я пресипете в контейнера на машина за сладолед. Следвайте инструкциите за приготвяне на сладолед. Готовата смес пресипете в кутия и замразете поне за 3 часа.
- 4. За крамбъла загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор). В купа смесете брашното със захарта, листенцата мащерка и нарязаното на малки кубчета студено масло. Претрийте сместа с пръсти, докато се образуват маслени трохи. Разпределете ги равномерно в тава, постлана с хартия за печене и печете 10 минути.
- 5. Разрежете нектарините на половинки или четвъртинки, като отстраните костилките. Запечете ги върху скарата или в грил-тиган, докато се образуват резки. След това ги прехвърлете в гина. Добавете мед, щипка сол, щипка захар и листенца розмарин. Поставете върху скарата и загрейте за 2-3 минути, докато медът започне да се карамелизира.
- 6. Сервирайте няколко топки сладолед, гарнирани с печени нектарини и поръсени с крамбъл.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Сладолед "Афогато" със сладки картофи
Рецепти Рудолф ван Веен
Бананов сладолед с манго, малини и хрупкави бисквити
Рецепти Микела Киапа
Сладолед с лешници и шоколад - бачо
Рецепти Маркъс Уеринг
Печени моркови с кленов сироп
Рецепти Маркъс Уеринг
Сос Ромеско с хариса
Рецепти Маркъс Уеринг
Печена скумрия с пресни картофи на скара
Рецепти Маркъс Уеринг
Джинджифилов сладкиш със солен карамел и сметана
Рецепти Маркъс Уеринг
Диви гъби с яйца и дресинг от девесил
Рецепти Маркъс Уеринг
Печена наденица с пържени картофи и лучен сос
Рецепти Маркъс Уеринг
Сандвич с пържола и мармалад от бекон