1. За аспержите с поширани яйца отрежете твърдите краища на аспержите и обелете долната им част с помощта на белачка за зеленчуци. Поставете ги в чиния и ги полейте с 2 с.л. зехтин.

2. Загрейте грил-тиган за 5 минути на силен огън. Поставете аспержите в него и гответе 5 минути, като обръщате от всички страни.

3. Поставете съд с подсолена вода да заври. След това добавете оцета и намалете силата на огъня така, че водата съвсем леко да ври, на повърхността ѝ трябва да се появяват не повече от 2-3 балончета. Чукнете всяко яйце в порцеланова чаша. Потопете дъното на чашата и внимателно пуснете яйцето във водата. Гответе всяко яйце 3-4 минути, докато се втвърди. Извадете яйцата с помощта на решетеста лъжица.

4. Върху аспержите поставете по едно бланширано яйце във всяка порция. Поръсете със сол и черен пипер и с по 1 с.л. зехтин.

5. За аспержите с масло и пекорино почистете аспержите по същия начин. Поставете аспержите в съд с 2.5 литра подсолена вряща вода и варете 4 минути. Прецедете аспержите и ги разпределете в 4 чинии.

6. Разтопете маслото на слаб огън.

7. Разпределете печените аспержи в чинии. Полейте ги с разтопено масло и поръсете със сол, черен пипер и фино настъргано пекорино.

Продукти

  • Аспержи с поширани яйца:
  • 300 г аспержи
  • 6 с.л. зехтин екстра върджин
  • 3 с.л. бял винен оцет
  • 4 пресни яйца
  • сол и черен пипер
  • Аспержи с разтопено масло и пекорино:
  • 400 г аспержи
  • 150 г масло със сол
  • 80 г сирене пекорино
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички