Начин на приготвяне:

1. За тестото загрейте в тенджера 375 мл вода. Добавете маслото и посолете. Оставете сместа да заври.

2. Сипете брашното в тенджерата и бъркайте на умерен огън, докато се получи топка тесто, която лесно се отлепва от стените. Дръпнете съда от огъня и поръсете с настърганото сирене „Грана падано”. Разбъркайте и оставете да изстине.

3. Запазете 1/3 от тестото настрани, за капачетата на пая. Останалото тесто разделете на 8 части. От всяко топче тесто оформeте пайче  - дъното и стените му. Подредете пайчетата в тава с незалепващо покритие. 

4. Отделеното тесто също разделете на 8 части. Разточете всяко парче с ръце и оформете капачета.

5. Разделете карфиола на малки розички. Сложете ги в тава с незалепващо покритие. Полейте с разтопено масло и поръсете със сол и черен пипер. Върху карфиол разстелете слайсовете бекон. Печете20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.  Извадете бекона 5 минути по-рано, за да не изгори. 

 
6. В купа смесете карфиола, нарязания на ситно бекон, чесън и магданоз. Разпределете плънката в пайчетата. върху плънката поставете по 1 триъгълниче топено сирене. Поставете капаче на всяко пайче и притиснете добре с пръсти по краищата, за да се затвори плътно. Намажете с предварително разбито яйце. Можете да поръсите с маково семе, сусам или нигела. Печете пайчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.  

Продукти

За тестото:

  • 400 г брашно
  • 375 мл вода
  • 100 г краве масло
  • 50 г сирене "Гран падано"
  • 1 яйце
  • сол

За плънката:

  • 700 г карфиол
  • 100 г бекон
  • 8 триъгълничета топено сирене
  • 3 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 20 г масло
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти