Тази италианска торта е с какаови блатове, сиропирани с кафе. Между тях се нанася гладък сметанов крем с кафе и шоколад. Тортата се сервира охладена.

Продукти

  • За блата:
  • 4 яйца
  • 125 г захар
  • 125 г белени печени лешници
  • 40 г брашно (+ за поръсване)
  • 1 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • краве масло и брашно за формата
  • За крема:
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 мл течна животинска сметана
  • 200 мл студено кафе (мока)
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 60 г кафява захар
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 200 г черен шоколад (кувертюр)
  • 40 г краве масло
  • За сиропиране:
  • 100 мл бренди
  • 100 мл кафе мока
  • 50 г захар
  • За украса:
  • 250 мл течна животинска сметана
  • 50 г захар
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • шоколад за настъргване

Начин на приготвяне:

  • 1. За блата смесете брашното, какаото, бакпулвера и солта. Смелете лешниците и ги разбъркайте със сухите съставки.
  • 2. Разбийте с миксер яйцата с кафявата захар и ваниловата захар. Смесете сухите с течните съставки и разбъркайте.
  • 3. Прехвърлете тестото в намазнена и набрашнена тава с диаметър 26 см. Изпечете блата за 20 минути на 180 градуса.
  • 4. За крема загрейте млякото и сметаната на умерен огън. Разбъркайте нишестето в студеното кафе, добавете и кафявата и ваниловата захар и отново разбъркайте.
  • 5. Налейте сместа с кафе към млякото и сметаната и гответе при постоянно бъркане, докато кремът се сгъсти. Добавете и накълцания шоколад и маслото и бъркайте, докато се разтопят.
  • 6. Дръпнете крема от огъня, прехвърлете го в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да се охлади.
  • 7. Извадете готовия блат от тавата върху лист хартия за печене, охладете го и го разрежете на две, така че да се получат два по-тънки блата.
  • 8. За сиропа смесете брендито с кафето и захарта, разбъркайте добре, за да се разтвори захарта.
  • 9. Разбийте крема с миксер. Поставете единия блат във форма за торта и сложете ринг. Сиропирайте блата и разпределете половината от крема. Поставете върху него втория блат. Сиропирайте и него и го намажете с останалия крем. Оставете тортата да стегне.
  • 10. За украсата разбийте студената сметана с двата вида захар с миксер. Украсете тортата с разбитата сметана и настърган на фино ренде шоколад.

Свързани рецепти

Виж всички