Торта "Мока"
Рецепта от: Стоян и Лора
Тази италианска торта е с какаови блатове, сиропирани с кафе. Между тях се нанася гладък сметанов крем с кафе и шоколад. Тортата се сервира охладена.
Продукти
- За блата:
- 4 яйца
- 125 г захар
- 125 г белени печени лешници
- 40 г брашно (+ за поръсване)
- 1 с.л. какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- краве масло и брашно за формата
- За крема:
- 250 мл прясно мляко
- 250 мл течна животинска сметана
- 200 мл студено кафе (мока)
- 2 с.л. царевично нишесте
- 60 г кафява захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 200 г черен шоколад (кувертюр)
- 40 г краве масло
- За сиропиране:
- 100 мл бренди
- 100 мл кафе мока
- 50 г захар
- За украса:
- 250 мл течна животинска сметана
- 50 г захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- шоколад за настъргване
Начин на приготвяне:
- 1. За блата смесете брашното, какаото, бакпулвера и солта. Смелете лешниците и ги разбъркайте със сухите съставки.
- 2. Разбийте с миксер яйцата с кафявата захар и ваниловата захар. Смесете сухите с течните съставки и разбъркайте.
- 3. Прехвърлете тестото в намазнена и набрашнена тава с диаметър 26 см. Изпечете блата за 20 минути на 180 градуса.
- 4. За крема загрейте млякото и сметаната на умерен огън. Разбъркайте нишестето в студеното кафе, добавете и кафявата и ваниловата захар и отново разбъркайте.
- 5. Налейте сместа с кафе към млякото и сметаната и гответе при постоянно бъркане, докато кремът се сгъсти. Добавете и накълцания шоколад и маслото и бъркайте, докато се разтопят.
- 6. Дръпнете крема от огъня, прехвърлете го в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да се охлади.
- 7. Извадете готовия блат от тавата върху лист хартия за печене, охладете го и го разрежете на две, така че да се получат два по-тънки блата.
- 8. За сиропа смесете брендито с кафето и захарта, разбъркайте добре, за да се разтвори захарта.
- 9. Разбийте крема с миксер. Поставете единия блат във форма за торта и сложете ринг. Сиропирайте блата и разпределете половината от крема. Поставете върху него втория блат. Сиропирайте и него и го намажете с останалия крем. Оставете тортата да стегне.
- 10. За украсата разбийте студената сметана с двата вида захар с миксер. Украсете тортата с разбитата сметана и настърган на фино ренде шоколад.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел