Предаване: Скритата Франция с Рик СтайнГледайте в: Събота, 3 октомври от 07:00 | Събота, 3 октомври от 13:00

Начин на приготвяне:

1. За тестото с помощта на кухненски робот разбъркайте брашното, нарязното на кубчета масло и солта до образуването на трохи.

2. Пресипете трохите в купа и добавете захарта, предварително леко разбитото яйце и водата. Омесете сместа до получавенто на гладко тесто. Сплескайте тестото и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 20 минути.

3. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото в кръг с диаметър 28 см. Прехвърлете тестото в плитка форма за тарт с подвижно дъно (диаметър 25 см) и притиснете добре по дъното и стените. надупчете тестото с вилица и го поставете в хладилник за 20-30 минути.

4. Поставете лист хартия за печене върху тестото и върху нея изсипете сурови зърна боб или ориз. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 10 минути. Отстранете хартията и зърната и печете още 3-4 минути.

5. Поръсете смлените бадеми върху изпечената основа. Разпределете боровинките. Печете на 180 градуса 15 минути.

6. В купа смесете яйцата, течната сметана, пудзрата захар и ванилията. Разбийте добре. Изсипете сместа върху боровинките и печете тарта още 20-30 минути. Оставете тарта да изстине във формата, а след това върху решетка.

7. Сервирайте триъгълно парче тарт с боровинки, гарнирано с лъжица крем фреш.

Продукти

За тестото:

  • 210 г брашно
  • щипка сол
  • 100 г студено масло
  • 40 г захар
  • 1 яйце от свободно отглеждани кокошки
  • 1 с.л. леденостудена вода

За пълнежа:

  • 75 г фино смлени бадеми
  • 600 г боровинки
  • 150 мл пълномаслена течна сметана
  • 75 г пудра захар
  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • заквасена сметана за сервиране

Свързани рецепти