Рик Стайн

Рик Стайн

Биография

Рик Стайн е английски готвач, ресторантьор, автор на кулинарни книги и телевизионен водещ. Автор е на повече от 20 кулинарни книги, както и на автобиография. Създател е на повече от 30 телевизионни предавания, 12 от които кулинарни. Готвил е за кралица Елизабет и принц Филип, Маргарет Тачър и френския президент Жак Ширак. 

Рик Стайн е известен с любовта си към прясната морска храна. Кариерата на Рик отбелязва своя възход през 90-те години с издаването на първите му кулинарни книги и заснемането на телевизионни предавания, разказващи за живота му на готвач и собственик на "The Seafood Restaurant" на пристанището в Падстоу, Корнуел, който вече е на повече от 40 години. Както обича да казва Рик: „Няма нищо по-вълнуващо от прясно приготвената прясна риба“.

През 2014 г. Рик снима телевизионното кулинарно предаване „От Венеция до Истанбул с Рик Стайн“. Освен това той отваря два ресторанта „Рик Стайн“ - един в Уинчестър и един в рибарското село Портлевън, Корнуел. През 2015 г. излиза книгата му "From Venice to Istanbul: A food journey through the Eastern Mediterranean". Същата година отваря още два ресторанта - единият на известния сърф плаж Фистрал бийч в Корнуел, а другият в Сандбанкс, Дорсет.

През 2016 г. е премиерата на „Дългите уикенди на Рик Стайн“, в което Рик посещава европейски градове, сред които Бордо, Рейкявик, Берлин, Виена и Болоня. Предаването е последвано от издаването на едноименна кулинарна книга.

Рик и жена му Сара имат своя собствена линия съдове в бяло и синьо „Coves of Cornwall“ („Заливите на Корнуел“), вдъхновена от любимите заливи на Рик в Северен Корнуел.
Също така двамата създават и управляват “Rick Stein at Bannisters”, намиращ се в Молимук, Нов Южен Уелс, Австралия. През 2016 г. отварят и книжарница в Падстоу заедно с Рон Джонс.

Рик живее в Падстоу с жена си Сара и нейните деца – Зак и Оливия. 
За кучето на Рик – Чалки, участвало в много от неговите кулинарни предавания и починало през 2007 г., местните и до днес казват, че е по-известно от стопанина си.

Рецепти