Глазиран свински джолан на фурна, поднесен върху пюре от сладки картофи и сос с ананас.

1. За да приготвите свински джолан с грейви сос първо поръсете със сол джолана от двете страни и го сложете в тенджера под налягане. Добавете целите почистени моркови, небелените глави лук, предварително смачкани с ръка и скилидките чесън и залейте всичко с вода. Добавете бялото вино. Овкусете с кафява захар, сол, прясно смлян черен пипер, прясна мащерка. Затворете тенджерата и варете 1 час и 15 минути.

2. За пюрето обелете и нарежете на кубчета сладките картофи. Сложете ги в тенджера с вода и ги сварете. Прецедете ги и добавете масло и сметана към тях. Пасирайте до гладкост. Овкусете със сол, черен пипер, смлени джинжифил и кориандър.

3. В тиган с 2-3 с.л. олио запържете 1 нарязана глава лук и скилидка чесън. Добавете кафявата захар и балсамовия оцет. Овкусете със сол и черен пипер и оставете сместа да къкри докато се редуцира. Добавете 1 с.л. мед, нарязания на кубчета ананас и пастата от хрян. Разбъркайте и продължете да готвите до сваряване на ананаса.

4. Отворете тенджерата под налягане, след като сте изпуснали цялата пара. Извадете джолана и го поставете в тавичка, постлана с хартия за печене. С помощта на четка намажете месото с балсамовия сос. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15-20 минути, като през 5 минути го мажете с още балсамов сос.

5. Пресипете останалия балсамов сос в купа и без да миете тигана го поставете върху котлона. В тигана сипете около половината сос от купата /с останалия мажете джолана по време на печенето/ и добавете 2 черпака от бульона на джолана, като сложите и парчета варени зеленчуци. Добавете сметана и масло и разбъркайте. Щом соса заври, добавете предварително разтворено брашно в бульон. Разбъркайте докато се появят балончета. Овкусете със сол и черен пипер.

6. Сервирайте парчета глазиран свински джолан на фурна върху канапе от пюре от сладки картофи, полято със сос с ананас и хрян. Поръсете със сол, сусам и нарязан на ситно пресен лук.

свински джолан на фурна

свински джолан с грейви сос

Продукти

  • 1 преден свински джолан
  • 3 моркова
  • 3 глави лук
  • 150 мл бяло вино
  • 0.5 глава чесън
  • 3 стръка мащерка
  • щипка кафява захар
  • сол и черен пипер
  • За пюрето:
  • 500 г сладки картофи
  • 50 мл течна сметана
  • 50 г масло
  • сол и черен пипер
  • щипка смлян джинджифил
  • щипка смлян кориандър
  • За соса:
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 50 г кафява захар
  • 100 мл балсамов оцет
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • 200 г ананас
  • 1 ч.л. паста от хрян
  • 2 стръка мащерка
  • 1 с.л. брашно
  • 30 г масло
  • 2 черпака бульон

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички